ua en ru

Пилова буря шириться Україною. Яка ситуація по містах (фото, відео)

Пилова буря шириться Україною. Яка ситуація по містах (фото, відео) Фото: пилова буря у Києві (Віталій Носач, РБК-Україна)

Пилова буря, яка зранку 30 вересня досягла України, накриває дедалі більше регіонів. На вулицях через пиловий туман не видно сонця, небо стало брудно-коричневого кольору, значно погіршилася якість повітря.

РБК-Україна в матеріалі нижче розповідає, які міста наразі найбільше потерпають від пилової бурі.

Зміст:

Ситуація в Києві

Укргідрометцентр спрогнозував, що на територію Київщини пил потрапить 1-2 жовтня, проте у другій половині дня в понеділок буря вже дісталася столиці. У соцмережах публікують фото та відео, на яких місто огорнуто ніби в димку.

Погіршилася видимість на дорогах, пил осідає на поверхнях.

Додатково якість повітря на Київщині погіршується через задимлення.

В УкрГМЦ пояснюють, що два несприятливих явища комбінуються. Біля землі йде північний потік, тому задимлення поширюється на нашу території з північного сходу, де є джерела диму. В той час як на висоті переважає потік з південного сходу, якраз з місця поширення пилу.

Обидва чинники забруднення стрімко поширюються на Київщину, де й будуть осідати та залишаться ще на кілька днів.

Одеса

Одесу увечері також накриває хмара пилу. Її приніс північно-східний вітер. Синоптики зазначають, що бурі не буде, але вміст дрібних частинок у повітрі помітно підвищився.

Місцеве видання "Думская" пише, що окрім хмари пилу на одеситів чекає штормовий вітер. Погода завтра погіршиться.

Запоріжжя

У Запоріжжі пилове забруднення спостерігається у кількох частинах міста. У соцмережах місцеві мешканці повідомляють про пил у Бородинському районі та на Бабурці.

Миколаїв

Пилова хмара досягла і Миколаївської області. Водночас в обласному гідрометцентрі запевняють, що "нічого страшного" чекати не варто, в регіоні майже немає вітру.

Полтава

Пилова буря дісталася Полтавщини ще зранку. На автівках утворився наліт пилу та бруду, видимість на дорогах погіршилася.

Ситуація в регіоні 1-2 жовтня може погіршитись.

Пилова буря шириться Україною. Яка ситуація по містах (фото, відео)Фото: забруднення автівок пилом (t.me/truexapoltava)

Дніпро

На забруднення пилом сьогодні скаржаться мешканці Дніпра, Кам'янського, Кривого Рогу. Людям важко дихати, автівки покрилися шаром бруду.

Як повідомив очільник Дніпропетровської облради Микола Лукашук, у Дніпрі рівень пилу в повітрі складає 0.5 мг/м³, що перевищує середній показник у 0.3 мг/м³. За його словами, хоча зміна концентрації пилу виглядає незначною, це вже може впливати на самопочуття людей, особливо тих, хто страждає на астму або має інші респіраторні захворювання.

Фото: пилове забруднення у Дніпрі (t.me/dnepr_operativ)

Синоптики прогнозують пік бурі на території області у вівторок, 1 жовтня. Пилова завіса спостерігатиметься до 4 жовтня. Після чого напрямок вітру зміниться, а частки пилу осядуть.

Звідки взявся пил у повітрі

Причиною забруднення повітря в Україні стала пилова буря, що рухається з Каспійського регіону.

"Оскільки вітер зараз переносить повітря з того регіону, тобто з південного сходу, то піднятий в Каспії пил у вигляді найдрібніших його частин переноситься в Україну у верхніх шарах атмосфери", - пояснили в Українському гідрометцентрі.

Зранку пилове забруднення досягло східних регіонів країни, а у другій половині дня почало ширитися на територію Київщини, Житомирщини та півночі Вінниччини. Станом на 15:00 буря наблизилася до Луганщини.

В УкрГМЦ прогнозують, що у східних, північних, Полтавській та Дніпропетровській областях очікується найбільша концентрація пилових частинок.

Пилова буря шириться Україною. Яка ситуація по містах (фото, відео)Фото: забруднення пилом та димом повітря (facebook.com/UkrHMC)

Така ситуація протримається до п'ятниці, 4 жовтня, коли напрям вітру в Україні зміниться на південний та західний. Пил потраплятиме на територію країни хвилями, тому покращення чергуватимуться з погіршеннями видимості та якості повітря.

Міністерство охорони здоров'я для зменшення негативного впливу забрудненого повітря радить не виходити на вулицю без нагальної потреби та зачинити вікна і двері; частіше приймати душ; увімкнути вентиляційні системи; проводити вологе прибирання вдома; пити більше води; на вулицях використовувати маску чи респіратор.

При підготовці матеріалу використовувалися: повідомлення Українського гідрометцентру на сторінці у Facebook, публікації "Думская", "Суспільне Полтава", "Суспільне Миколаїв", "Суспільне Дніпро", дописи місцевих Telegram-каналів.