ua en ru

Переходити дорогу потрібно за правилами: який штраф можуть виписати пішоходам

Переходити дорогу потрібно за правилами: який штраф можуть виписати пішоходам Переходити дорогу пішоходи повинні за правилами (фото: Віталій Носач, РБК-Україна)

За порушення правил переходу проїзної частини (у невстановлених місцях або ж на червоний сигнал світлофора) пішоходів можуть притягти до адміністративної відповідальності - виписати штраф.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на прес-службу патрульної поліції Харківської області у Facebook.

Як правильно переходити дорогу

Правоохоронці пояснили, що згідно з чинними правилами, пішоходи повинні переходити проїзну частину:

  • по пішохідних переходах - підземних і надземних
  • у разі їх відсутності - на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч

Уточнюється, що в місцях, де рух регулюється, пішоходи повинні керуватися сигналами:

  • або регулювальника
  • або світлофора

Крім того, перед виходом на проїзну частину з-поза транспортних засобів, які стоять (або будь-яких об'єктів, що обмежують оглядовість), пішоходи повинні впевнитись у відсутності транспортних засобів, які наближаються.

"Незважаючи на те, що на пішохідному переході пішоходи мають перевагу перед транспортними засобами, у ПДР передбачено, що перш ніж вийти на проїзну частину або пішохідний перехід, вони повинні переконатися, що це буде безпечно для їх життя та здоров'я", - пояснили у патрульній поліції.

Яке покарання загрожує недобросовісним пішоходам

У прес-службі поліції розповіли, що лише за минулу добу (понеділок, 14 жовтня) патрульні притягнули до відповідальності 31 пішохода - за порушення правил переходу проїзної частини у невстановлених місцях.

Українцям нагадали, що згідно з частиною 1 статті 127 (Порушення правил дорожнього руху пішоходами) Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), пішоходів можуть покарати за:

  • непокору сигналам регулювання дорожнього руху
  • перехід проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються
  • невиконання інших правил дорожнього руху

У такій ситуації на людину можуть накласти штраф у розмірі 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить нині 255 грн.

Переходити дорогу потрібно за правилами: який штраф можуть виписати пішоходамПереходити дорогу потрібно за правилами: який штраф можуть виписати пішоходам

Допис патрульної поліції (скриншот: facebook.com/kharkivpolice)