ua en ru

Парламент Бельгії закликав заборонити імпорт російських алмазів до ЄС

Парламент Бельгії закликав заборонити імпорт російських алмазів до ЄС Фото: Парламент Бельгії закликав заборонити імпорт російських алмазів до ЄС (Getty Images)

Палата представників Бельгії ухвалила резолюцію, яка виступає за заборону на імпорт російських алмазів до Європейського союзу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Le Monde.

У тексті резолюції йдеться, що через Антверпен проходить близько 85% світових необроблених алмазів, половина діамантів і 40% промислових алмазів з РФ. При цьому Росія, найбільший у світі виробник, отримує близько 4 мільярдів доларів доходу від експорту необроблених алмазів щороку.

Так, у резолюції йдеться про те, що заборона має бути насамперед запроваджена щодо російської компанії "Алроса", якою керує близький соратник російського диктатора Володимира Путіна. Компанію звинувачують у використанні своїх прибутків для фінансування війни в Україні.

Досі бельгійська влада висловлювала сумніви з приводу можливої заборони на імпорт алмазів, побоюючись, що торгівля переміститься в інші оплоти, такі як Дубай, на шкоду Антверпену.

Парламент також закликає бельгійський уряд "прямо виступити в Європейській раді за введення заборони на імпорт як прямої, так і непрямої торгівлі російськими алмазами". Це прохання має бути також висловлено в рамках G7 (куди входять три країни-члени ЄС). Це питання може бути обговорено на наступній зустрічі, запланованій на 19-21 травня в Хіросімі.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау заявляв, що ЄС обговорює новий пакет санкцій проти Росії, але його ухвалення пакета малоймовірне раніше середини травня.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.