ua en ru

Оцінка коштів на відновлення України зросла майже до 500 млрд доларів

Оцінка коштів на відновлення України зросла майже до 500 млрд доларів Фото: Україні знадобиться 486 млрд доларів протягом наступного десятиліття (Getty Images)

Світовий банк, Європейська комісія та ООН збільшили свої оцінки загальної вартості реконструкції та відновлення України до 486 млрд доларів протягом наступного десятиліття. Раніше вартість оцінювалася в 411 млрд доларів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на документ на сайті Світового банку.

Відповідно до звіту, через два роки після початку війни, станом на 31 грудня 2023 року прямі збитки досягли майже 152 млрд доларів (попередня оцінка - 138 млрд доларів). При цьому найбільше постраждали житловий сектор, транспорт, торгівля та промисловість, сільське господарство та енергетика. Збитки, як і раніше, концентрувалися в Донецькій, Харківській, Луганській, Запорізькій, Херсонській та Київській областях.

Оцінка коштів на відновлення України зросла майже до 500 млрд доларів

Порушення економічних потоків та виробництва, а також додаткові витрати, пов'язані з війною, у сукупності оцінюються як економічні втрати та становлять 499 млрд доларів.

У втратах переважають торгівля та промисловість (понад 173 млрд доларів США, або 35% від загального обсягу втрат), а також меншою мірою сільське господарство (майже 70 млрд доларів, або 14%), енергетика та добувна промисловість (54 млрд доларів, або 11%), транспорт (майже 41 млрд доларів, або 8%) та управління вибухонебезпечними об'єктами (майже 35 млрд доларів США, або 7%).

Близько 5% загальних втрат посідає довкілля, що у значною мірою пов'язані з проривом Каховської греблі і включенням нових типів втрат (таких як оцінка втрат екосистемних послуг). У банківському та фінансовому секторі обсяг кредитів оцінюється у 5,7 млрд доларів.

Оцінка коштів на відновлення України зросла майже до 500 млрд доларів

Станом на 31 грудня 2023 року потреби у відновленні та реконструкції оцінюються майже у 486 млрд доларів протягом десяти років. Ці потреби включають найважливіші кроки щодо короткострокового відновлення, а також середньострокову реконструкцію.

Оцінка коштів на відновлення України зросла майже до 500 млрд доларів

Оцінки втрат

Нагадаємо, у березні 2023 року Світовий банк оцінив потреби України у відновленні через російське вторгнення в 411 млрд доларів. Сума зросла порівняно з оцінкою 349 млрд доларів, опублікованою у вересні 2022 року.

При цьому прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що потреби у 411 млрд доларів не включають дані про втрати на тимчасово окупованих територіях.