ua en ru

Орбан заявив про прибуття у Пекін із "мирною місією"

Орбан заявив про прибуття у Пекін із "мирною місією" Фото: Віктор Орбан, прем'єр-міністр Угорщини (facebook.com/orbanviktor)

Літак прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана приземлився у Пекіні після серії візитів політика в Україну, Росію та Азербайджан. Глава угорського уряду заявив, що відвідав Китай зі своєю "мирною" місією.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Twitter (X) Обрана.

Угорський прем'єр оприлюднив світлину після приземлення в аеропорту китайської столиці.

"Мирна місія 3.0. Пекін" - підписав він фото.

Скоріш за все, йдеться про продовження "мирної" ініціативи Орбана щодо завершення війни РФ проти України, стосовно якої він того тижня спілкувався з українським президентом у Києві та російським диктатором у Москві.

Орбан заявив про прибуття у Пекін із "мирною місією"

Орбан приземлився у Китаї 8 липня (фото: twitter.com/PM_ViktorOrban)

Оновлено о 05:20: Орбан зустрінеться із Сі Цзіньпіном

В Міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що 8 липня у лідера КНР Сі Цзіньпіна запланована зустріч з Орбаном. Як передає Xinhua, вона відбудеться для поглибленого спілкування "з питань, що становлять взаємний інтерес".

В китайській державній урядовій агенції новин не надали інших деталей щодо їхньої зустрічі та переговорів.

Що передувало

Зауважимо, перед тим угорські ЗМІ писали про намір Орбана відвідати Китай після зустрічей у Києві, Москві та Азербайджані.

При цьому варто додати, що офіційний Будапешт не надавав жодної інформації про цю поїздку. Проте міністр закордонних справ країни Петер Сійярто у нещодавній заяві анонсував "мирні кроки" щодо України наступного тижня. І порадив політикам "пристебнути ремені". Так він відреагував на критику прем'єра Орбана за нещодавню зустріч із російським диктатором Володимиром Путіним.

"Мирні ініціативи" Орбана

Нагадаємо, майже тиждень тому Орбан приїжджав до Києва та зустрічався з президентом Володимиром Зеленським. Щодо питань миру, то він запропонував розглянути можливість одностороннього перемир'я, щоб вийти на переговори з РФ.

У минулу п'ятницю він спілкувався із Путіним у Москві. Орбан розповідав, що запитував у диктатора, що той думає про "мирні ініціативи", припинення вогню, мирні переговори та післявоєнну систему європейської безпеки.

Додамо, в МЗС України відреагували на зустріч Орбана із Путіним та наголосили, що принцип "ніяких домовленостей про Україну без України" залишається непохитним.