ua en ru

Окупанти двічі цілилися ракетами по будівлі ГУР, останній раз у травні, - The Economist

Окупанти двічі цілилися ракетами по будівлі ГУР, останній раз у травні, - The Economist Фото: керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов (Віталій Носач, РБК-Україна)

Росія щонайменше двічі намагалася вдарити ракетами по будівлі Головного управління розвідки Міноборони у Києві. Востаннє це сталося у травні 2023 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Economist.

За даними видання, окупанти цілилися ракетами по будівлі ГУР на Рибальському острові в Києві у березні 2022 року та у травні цього року. Українські розвідники у коментарі розповіли, що перша атака РФ "паралізувала" багатьох.

"Офіцери згадують терор, коли падали ракети, вилітали вікна й обвалювалися напівзруйновані будівлі. Люди, які чекали в приймальні на зустріч зі своїм шефом, впали на підлогу", - пише The Economist.

Співрозмовники видання згадують, що невдовзі двері кабінету відчинилися, звідти вийшов керівник ГУР Кирило Буданов та сказав: "Все гаразд".

"Він обтрусився від пилу, надів кашкета і вийшов на вулицю, щоб оглянути пошкодження", - пригадують неназвані офіцери розвідки.

The Economist стверджує, що 29 травня 2023 року росіяни намагалися атакувати штаб-квартиру ГУР балістичними та крилатими ракетами, а також дронами. Вони ледь не влучили в офіс та автомобільний міст, безпілотники пошкодили іншу будівлю. Тоді сили ППО збили у районі Києва 11 ракет.

Видання зазначає, що після того російський диктатор Володимир Путін похизувався "точним ударом", а російські пропагандисти заявили, що Буданова евакуювали до Німеччини з пораненням і він нібито впав у кому.

Проте The Economist наголошує, що жодне з цих тверджень не відповідає дійсності.

Російські фейки

Нагадаємо, нещодавно російські ЗМІ розповсюдили інформацію про нібито важке поранення керівника ГУР Міноборони Кирила Буданова. Пропагандисти стверджували, що розвідник перебуває у комі і його нібито евакуювали до Німеччини. Пізніше німецькі ЗМІ спростували цю інформацію.

Сам Буданов недавно прокоментував російські фейки. Він назвав їх "недопрацьованими" та "смішними".

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.