ua en ru

НКРЕКП планує розблокувати погашення боргів перед "зеленою" генерацією

НКРЕКП планує розблокувати погашення боргів перед "зеленою" генерацією Фото: НКРЕКП планує розблокувати погашення боргів перед "зеленою" генерацією (pixabay)
Автор: Юлія Бойко

Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) ухвалила рішення, яке дозволить розблокувати процес погашення боргів перед виробниками електроенергії з відновлювальних джерел енергії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на повідомлення НКРЕКП.

"Після проходження регуляторної процедури зазначене рішення має розблокувати можливість затвердження НКРЕКП розміру вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії, наданої ДП "Гарантований покупець", та забезпечити погашення заборгованості за надану послугу з вересня 2022 року", - сказав голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.

Рішення Регулятора передбачає визначення вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел, яку гарантований покупець надає оператору системи передачі. Комісія також визначила порядок розрахунку та відшкодування частки вартості врегулювання небалансу електричної енергії балансуючої групи Гарантованого покупця.

Крім того, регулятор планує внести зміни у визначення обсягів недовідпущеної електричної енергії ВДЕ з підтримкою, що входять до балансуючої групи Гарантованого покупця.

Нагадаємо, за даними Гарантованого покупця, станом на 25 липня виплати за "зеленим тарифом" за вироблену у 2023 році електроенергію становлять 52% від обсягу, за електроенергію, вироблену у 2022 році, - 55,2%.