ua en ru

Незаконні потоки чіпів у Росію через Китай та Гонконг сповільнилися, - Reuters

Незаконні потоки чіпів у Росію через Китай та Гонконг сповільнилися, - Reuters Фото: Китай та Гонконг незаконно постачають на територію Росії мікрочіпи (Getty Images)

Постачання напівпровідників та інших заборонених товарів через Китай та Гонконг для військових потреб Росії цього року скоротилися на п'яту частину, проте Гонконг, як і раніше, залишається точкою ухилення від санкцій.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

За словами представника Міністерства торгівлі США, транзитні поставки через Гонконг товарів категорії Common High Priority (CHPL) - сучасних компонентів, включаючи мікроелектроніку, які, за даними США та Євросоюзу, можуть бути використані у війні Росії проти України, - у період із січня до травня скоротилися на 28%.

За словами чиновника, за той же період транзитні постачання цих товарів через материковий Китай, за винятком Гонконгу, скоротилися на 19%.

Агентство Reuters вперше публікує цифри, що раніше не розголошувалися.

У відповідь на питання про постачання товарів подвійного призначення через Китай до Росії Міністерство торгівлі послалося на раніше заяви, в яких описувалися зусилля з "обмеження доступу Росії до технологій та інших товарів, які їй необхідні для ведення жорстокої війни проти України".

Уряд США розглядає Гонконг і Китай як ключові світові вузлові точки поставок Росією матеріалів для своїх збройних сил, включаючи напівпровідники та деталі безпілотників.

"Я думаю, є підстави принаймні для оптимізму, що нам вдалося уповільнити частину цієї торгівлі", - сказав чиновник, але додав: "Китай, як і раніше, залишається нашою головною проблемою".

Чиновник, який говорив на умовах анонімності, повідомив, що скорочення незаконних потоків стало результатом кількох факторів, включаючи агресивні заходи з боку влади США, а також взаємодію з компаніями, продукція яких перевалюється.

"Ми ведемо переговори з будь-якою компанією, чия техніка виявляється на полі бою", - заявив чиновник, не називаючи імен.

Чиновник відмовився надати Reuters повний набір даних, пославшись на необхідність захистити доступ відомства до інформації. "Можу сказати, що ми впевнені у джерелі, пов'язаному з імпортом до Росії".

Високоякісні чіпи

Дані, викладені в звіті Комітету за свободу Гонконгу (CFHK) і розглянуті агентством Reuters, показали, що в період з серпня по грудень 2023 року через Гонконг було відправлено товарів CHPL на суму 750 мільйонів доларів - від високопродуктивних чіпів Nvidia і французької Vectrawave недорогих чіпів Texas Instruments та Intel.

За даними CFHK, деякі із цих заборонених товарів були відправлені російським фірмам, які перебувають під санкціями.

У відповідь на питання Reuters компанія Nvidia заявила, що припинила продажі до Росії в березні 2022 року і вимагає від своїх клієнтів дотримуватися всіх законів США.

Компанія Texas Instruments заявила агентству Reuters, що "рішуче виступає проти" використання своїх чіпів у російському військовому обладнанні та незаконному перенаправленні своєї продукції на Росію.

Intel заявила, що діє у суворій відповідності до експортних правил і санкцій США і вимагає від постачальників і дистриб'юторів дотримання тих же стандартів.

Vectrawave не відповіла на запит про коментар.

"Наше дослідження виявило численні випадки, коли компанії, що базуються в Гонконгу, сприяли передачі конфіденційних технологій та товарів, підриваючи міжнародну безпеку та стабільність", - сказав Семюел Бікетт, юрист та автор звіту CFHK.