ua en ru

"Не маємо права мовчати": на мітингу в Бухаресті нагадали про жертв російського полону

"Не маємо права мовчати": на мітингу в Бухаресті нагадали про жертв російського полону Одеситка Тетяна Доначак, сестра полоненого захисника (фото: Юлія Семененко)

У Бухаресті відбулася акція "Повернення додому": країнам ЄС нагадали, що основні цінності об'єднаної Європи – це людські життя та гідність, а РФ зневажає ці цінності, продовжуючи бути присутньою у багатьох сферах життя європейців.

Учасники пройшлися ходою до посольства України а також влаштували пікет біля посольства країни-окупанта.

Як відбувалася акція та які історії розповіли родини полонених – у матеріалі РБК-Україна.

"Про полон брата дізналися випадково": історія родини Дончак з Одеси

Тисячі українських військових перебувають у російському полоні, де стикаються з тортурами, пережити які вдається далеко не всім. Нещодавно Міністерство оборони України повідомило, що з початку повномасштабної війни 177 українських військовополонених загинули в російському полоні.

Завдяки обмінам вдалося повернути близько 3 600 військовополонених і депортованих українських громадян. Однак тисячі українців і досі залишаються в полоні.

Одеситка Тетяна Дончак, рятуючись від війни, приїхала до Бухареста разом зі своїми двома доньками. На мітинг вона прийшла з фотографією свого брата Андрія, який уже понад два роки перебуває в російському полоні. За цей час родина отримала лише уривки інформації про його долю.

"Андрій служив у 501-му батальйоні 36-ї бригади морської піхоти. До війни він працював в одній із військових частин на Миколаївщині. Навіть попри наявність важкої травми голови, він був призваний до війська", – розповідає жінка.

Тоді ж було не до медичних комісій, та й брат надто не афішував факт травми. Андрія відправили до військкомату у Маріуполі. Історію знищення цього міста бачив весь світ.

"Не маємо права мовчати": на мітингу в Бухаресті нагадали про жертв російського полонуФото: Брат Тетяни Дончак перебуває в полоні більше двох років (Юлія Семененко)

"Це було справжнє пекло на землі. Спочатку брат виходив на зв'язок дуже рідко, а потім і зовсім перестав виходити. Ми випадково дізналися, що Андрій потрапив у полон 4 квітня 2022 року – побачили його на відео в російських пабліках з Оленівки. Це був єдиний момент, коли ми хоч щось про нього дізналися", – згадує його сестра.

Андрія ганяли по різних тюрмах. Спочатку був Ряжськ, потім – Мордовія, а остання інформація від СБУ за листопад 2023 року свідчила, що він у Володимирській області. Інформація застаріла, але родину хоча б трохи тішило те, що він не зник безвісти.

"На жаль, нерідко повертають лише тіла. З нашого району повернули тіло хлопця, який був закатований і важив лише 32 кілограми. Коли він пішов на війну, його вага становила 90 кг! Звичайно, ми розуміємо всі складності організації процесу обміну військовополоненими, сподіваємося на краще, але все ж таки, як на мене, цей процес рухається повільно", – каже вона.

Брат Тетяни уже свій третій день народження зустрічає у полоні. І батьки вже не витримують такого болю – вони серйозно хворіють через постійний стрес. Втім, незважаючи на хворобу, мама постійно їздить до Києва, стукає у всі двері, бере участь в акціях.

"Не маємо права мовчати": на мітингу в Бухаресті нагадали про жертв російського полонуФото: Багатьох вже вдалося звільнити, але тисячі залишаються в полоні ворога й зараз, нагадують учасники акції (Юлія Семененко)

"Найгірше – це невідомість. Страх, що брата можуть засудити на довічне, і тоді повернути його буде ще важче. Не лише ми, хто опинився в такій жахливій ситуації, а всі свідомі людли не маємо права мовчати. Треба, щоб якомога більше організацій та країн долучалися до процесу обміну. Ми повинні робити все можливе, щоб наші військовополонені якнайскоріше повернулися додому. Тому я тут, на акції", – звертає вона увагу.

Кажу дітям, що батько повернеться з полону, і боюся колись почути у відповідь: "Ти нас обманула" – історія родини Козіних з Миколаєва

Яна Міткевич (Козіна) з Миколаєва чекає на свого чоловіка Володимира вже понад два роки. І весь цей час про нього немає жодної інформації.

Володимир служив у 36-ій бригаді морської піхоти і потрапив у полон під час боїв за Маріуполь. Яна з дітьми евакуювалася до Румунії, живе в Ясах. Жінка проїхала через всю країну, щоб приєднатися до мітингу на підтримку військовополонених. Вона продовжує шукати інформацію про чоловіка, пише листи навіть до міжнародних організацій, але поки безрезультатно.

"Не маємо права мовчати": на мітингу в Бухаресті нагадали про жертв російського полонуФото: Яна Міткевич (Козіна) чекає на свого чоловіка Володимира вже понад два роки (Юлія Семененко)

"Мій чоловік Володимир з 2016 року служить у морській піхоті. Він хотів приєднатися до війська ще в 2014 році, але через стан здоров’я – була операція на легенях – йому тоді відмовили. Але вже через два роки Володимир досяг свого. Коли ж почалася повномасштабна війна, чоловік, який завжди радився зі мною з багатьох питань, того разу просто поставив мене перед фактом: "Йду захищати країну, так має бути". Я бачила в його очах, що сперечатися немає сенсу. Це було його рішення", – розповідає Яна.

Коли після лікування у 2016 році чоловік потрапив до 36-ї бригади, служив він переважно на Маріупольському напрямку. У січні 2022 року жінка зламала руку, і чоловіка відпустили на місяць додому у відпустку.

Вона згадує:

"Це був щасливий місяць. Але ми вже відчували, що щось страшне наближається. Востаннє ми з дітьми бачили Володимира перед його від'їздом 18 лютого. Він наказав не дзвонити йому, пообіцявши, що при першій-ліпшій нагоді сам виходитиме на зв’язок. Але так і не вийшов. Ні через день, ні через тиждень, ні через місяць…З перших днів війни Миколаїв щодня, щогодини нещадно бомбили рашисти. У дітей почалися істерики, панічні атаки. Наш молодший син так злякався, що перестав говорити. Він і без того мав затримку у розвитку, а тепер просто замкнувся в собі".

Старша донька благала маму кудись тікати, а вона не хотіла виїжджати, поки не дізнається хоч щось про тата. Раптом чоловік зв’язався з ними через побратимів, наказавши їхати за межі України.

"Не маємо права мовчати": на мітингу в Бухаресті нагадали про жертв російського полонуФото: Яна разом з Тетяною (Юлія Семененко)

"Наступного разу, коли ми були вже в Румунії, він подзвонив уже сам. Я серцем відчула, що він прощається з нами. Володимир сказав, що вони в облозі на маріупольському металургійному заводі імені Ілліча, і що для того, аби залишитися в живих, їм потрібно здатися в полон. Чимало наших військових намагалися прорватися на завод "Азовсталь", але рашисти їх розстрілювали прямо з гелікоптерів", – каже Яна.

Командир підрозділу наказав триматися до останнього, не прориватися, бо з ними було багато цивільних, дітей, поранених військових, і хтось мусив залишитися, щоб їх захистити. У них уже не було ні їжі, ні води, ні ліків. Але під час розмови чоловік про це не казав, щоб родина не хвилювалася.

"Пізніше мені зателефонувала дружина його побратима і про все розповіла. Про те, що хлопці вночі зливали воду для охолодження з машин, бо пити було нічого. Про те, що все, що мали – їжу, медикаменти – вони віддали цивільним і дітям. Всі запаси закінчилися дуже швидко. Коли я про все це дізналася, у мене була істерика, і довелося викликати швидку. Згодом дівчина-румунка, в якої ми мешкали, відвезла мене до психіатра. Потім зрозуміла, що треба брати себе в руки заради дітей і продовжувати жити", – каже дружина полоненого.

Вона писала всюди, навіть у міжнародні організації, куди тільки могла, щоб дізнатися, що з Володимиром. Далі у російських пабліках побачила фото чоловіка з табличкою з його іменем – змучений, худий, ледве його впізнала.

"Не маємо права мовчати": на мітингу в Бухаресті нагадали про жертв російського полону

"Не маємо права мовчати": на мітингу в Бухаресті нагадали про жертв російського полону

"Не маємо права мовчати": на мітингу в Бухаресті нагадали про жертв російського полону

Фото: Учасники мітингу в Бухаресті (Юлія Семененко)

"Це було лише через два тижні полону. Потім було нове фото через чотири місяці – і все. Ніяких новин. Під кінець 2022 року мені розповіли, що його бачили – страшно виснаженого, хворого на туберкульоз. Його буквально виносили з камери, він був такий худий, що впізнати можна було лише за татуюваннями. Це була єдина і на сьогодні остання звістка про нього. Щодня ми живемо з болем. Син щоночі плаче і просить: "Дай мені тата сюди", вказуючи на ліжко, де тато має лежати поряд. У нього є фотографія тата в рамочці, він кладе її поруч, шепоче до неї, розмовляє, обіймає і плаче", – ділиться жінка важкими емоціями.

І додає:

"А я не знаю, де мій чоловік. Інші жінки знають, де їхні чоловіки, навіть номер камери, а я вже понад два роки не знаю нічого. Це страшно, але я обіцяю дітям, що татко повернеться. І так боюся, що вони колись скажуть мені: "Ти нас обманула". Він для нас все. Він був зі мною на пологах, завжди був поруч із дітьми. А тепер я нічого не можу для нього зробити. Нічого. Моє серце розривається від цього".

Це – лише дві історії. Історії, від яких серце розривається не тільки у тих, хто їх пережив і хто продовжує переживати, а й у тих, хто їх просто слухає, хто про них читає. Подібних історій з понівеченими тілами і душами ні в чому не повинних українців безліч. І заплющувати очі на це неприпустимо. Не діяти - аморально. Це й стало головним лейтмотивом акції українців за кордоном.

"Наша акція має три основні мети, – розповідає організаторка заходу харків’янка Анастасія Євсюкова, – По-перше, нагадати світу про тисяч українців, які перебувають у жахливих, нелюдських умовах російського полону. По-друге, вчергове акцентувати увагу світової спільноти на фактах порушення Росією всіх міжнародних договорів і конвенцій. І, по-третє, об’єднати українські громади по всьому світу, започаткувавши традицію синхронних акцій".

"Не маємо права мовчати": на мітингу в Бухаресті нагадали про жертв російського полону

"Не маємо права мовчати": на мітингу в Бухаресті нагадали про жертв російського полонуФото: Організаторка заходу Анастасія Євсюкова (Юлія Семененко)

Крім того, акція спрямована також і на підтримку родичів військовополонених, які місяцями, а дехто й понад два роки вже живуть у невідомості щодо долі своїх близьких.

"Ми хочемо показати їм, що вони не самотні у своєму горі. Кожен із нас може і повинен щодня робити щось для України, працювати на її якнайскорішу перемогу. І ми це робимо: хтось приходить на подібні мітинги, хтось, скажімо, малює картини, продає їх тут і переказує кошти для ЗСУ, хтось в інший спосіб донатить", – зазначає вона.

Чи не найпомітнішою та найважливішою постаттю на акції став Посол України в Румунії Ігор Прокопчук. Це й зрозуміло. Адже за порадами, за відповідями на безліч різноманітних запитань до нього зверталися і рідні військовополонених, і активісти, і представники різних медіа. Пан Посол приділив увагу кожному.

"За час війни Україні вдалося звільнити понад 3 600 українських в’язнів. Перебування в російському полоні становить загрозу для життя і здоров'я не лише військових, а й цивільних осіб, яких утримують силою в російських катівнях", – сказав він ексклюзивно для РБК-Україна.

"Не маємо права мовчати": на мітингу в Бухаресті нагадали про жертв російського полонуФото: Посол України в Румунії Ігор Прокопчук (ліворуч) (Юлія Семененко)

Тема звільнення українських військовополонених і цивільних є важливою частиною формули миру, яку запропонував президент України Володимир Зеленський. На жаль, формула "всіх на всіх", яку пропонує Україна, відкидається агресором. Ми повинні постійно нагадувати нашим міжнародним партнерам, наскільки болісною є тема українських полонених, і наскільки важливо домагатися їхнього звільнення з російського полону.

Такі акції, як сьогоднішня, привертають увагу до найгостріших питань війни. Ми повинні продовжувати отримувати підтримку і солідарність від наших партнерів.

Приємно, що серед учасників акції було чимало місцевих мешканців. Як ось, приміром, колишній перекладач а нині пенсіонер Сержіо Іоан. Він активно підтримує Україну і приходить на всі заходи, які тут організовує українська громада.

"Дуже важливо підтримувати українців. Бо, підтримуючи їх, ми підтримуємо і самих себе. Те, що Україна бореться з Росією, означає, що вона бореться і за нас. Я добре пам’ятаю, хоча був ще дитиною, коли СРСР в 1968 році напав на Чехословаччину. Ми тоді боялися, що Румунія стане наступною", – розповідає чоловік.

Його батько був військовим, і вони жили неподалік аеропорту в Бухаресті. Боялися, що аеропорт можуть окупувати першим. Родина зпакувала речі, ночами не спали, чекали, що доведеться терміново евакуюватися.

"Не маємо права мовчати": на мітингу в Бухаресті нагадали про жертв російського полонуФото: Місцевий мешканець Сержіо Іоан прийшов підтримати українців (Світлана Мандриченко)

"Я постійно плакав, бо був дуже наляканий і хотів спати, але мама казала, що не можна спати, треба бути готовими до евакуації. Це страшні спогади про Росію та СРСР закарбувалися в моїй пам’яті на все життя. Коли почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, я не спав, стежив за новинами. Ми зрозуміли, що маємо допомагати українцям усім, чим можемо. Донатили грошима, збирали одяг, їжу для тих, хто прибував до Румунії", – зазначає співрозмовник.

Він вважає, що зараз Україна, на жаль, не отримує достатньо зброї, яку повинна б отримувати. Вона має завдавати ударів углиб Росії, а зараз це виглядає так: мовляв, "захищайтеся, але не надто сильно, щоб не засмутити інших".

"Мирні люди не повинні більше гинути, Росія має припинити бомбити цивільні будинки. Ми підтримуємо Україну і всіляко намагаємося допомагати українським біженцям тут, у Румунії. Але потрібні вольвоі рішення, зокрема, дозвіл на удари по Росії, щоб докорінно змінити ситуацію. Україна повинна перемогти, і вона обов’язково переможе!", – підкреслює Сержіо Іоан.

Матеріал створений за участю CFI, Agence française de développement médias, як частина Hub Bucharest Project за підтримки Міністерства закордонних справ Франції.