ua en ru

Навіщо Китаю і Бразилії власний "мирний" план: пояснення експерта

Навіщо Китаю і Бразилії власний "мирний" план: пояснення експерта Ілюстративне фото: Китай придумав власний план миру в Україні (Getty Images)

Китай хоче створити платформу "Друзі миру". Однак раніше у КНР не вийшло просунути свої ідеї щодо закінчення війни Росії проти України.

Про це у коментарі YouTube-каналу РБК-Україна заявив політолог Тарас Загородній.

"Пам'ятаєте, коли вони теж з бразильцями підписували, і як вони сказали, що (план - ред.) 110 країн підписали. Тільки списку, до речі, не показали. Вони тепер шукають новий план. Чому з першим не вийшло? Тому що в китайцям в голову не могло прийти, як, до речі, американцям, що українські війська опиняться на російській території", - вважає Загородній.

На його думку, якщо зараз зупиняти бойові дії, то виявляється, що це план розчленування Росії і виходячи з такої логіки, це суперечить публічній позиції Китаю щодо суверенітету і цілісності неділимості.

"Чому вони знову забігали? Тому що Україна показала силу. Оце коли СБУ разом з ГУРівцями рознесли стратегічний склад в Тверській області, показало, що Росія абсолютно трухлява держава. Ще декілька там складів. СБУ системно виносять НПЗ, аеродроми і все інше", - каже експерт.

За його словами, зараз Китай намагається врятувати Росію і продати українцям "миротворчі послуги", яких, в принципі Україна не потребує.

"От в чому сенс для нас посередництво Китаю? Ну, за великим рахунком, ніякого. Вони далеко знаходяться, у них свій інтерес, у нас свій інтерес. Нам цікавий хаос в Росії, їм не цікавий хаос в Росії. Нам цікавий кордон 1991 року, їм не цікавий. На цьому питання розходяться", - підкреслив він.

Що передувало

Китай та низка країн Глобального Півдня планують створити платформу "Друзі миру". Вона нібито буде направлена на так зване політичне врегулювання війни в Україні.

Вже відомо, що до ініціативи долучилися 15 країн, серед яких Туреччина, Казахстан, Саудівська Аравія, Мексика, Замбія і Кенія.

Радник Офісу президента Михайло Подоляк назвав ініціативу "друзями капітуляції". На його думку, ця ініціатива базується виключно на російській концепції.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.