ua en ru

У навчальному закладі на Львівщині місяцями знущались над дітьми: що каже омбудсмен

У навчальному закладі на Львівщині місяцями знущались над дітьми: що каже омбудсмен Фото: Насильство над дітьми (freepik.com)

Правоохоронці виявили випадки знущань над вихованцями навчально-реабілітаційного центру у Львівській області. Зараз тривають перевірки відео, яке може слугувати підтвердженням таких випадків.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця.

У соціальних мережах почало ширитися відео з кадрами жорстокого поводження з дітьми у навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині. На ролику зображено, як ймовірна вихователька б’є залізним прутом та кулаками дівчину, також жінка використовує лайливу лексику.

Обмудсман зазначає, що ситуація перебуває під контролем відповідних органів, які наразі проводять розслідування.

Водночас в Офісі генерального прокурора зазначають, що інцидент став предметом перевірки в рамках кримінального провадження, розпочатого правоохоронцями 27 вересня 2024 року. У справі уже допитали 46 осіб, провели обшуки, реалізували тимчасові доступи до речей і документів, а також призначили судові експертизи.

Дітей, які могли стати потерпілими від насильства, перевели до іншого закладу. Директор центру тимчасово відсторонений від виконання обов’язків.

Досудове розслідування триває за статтями 126 та 153 КК України, що стосуються побоїв, мордування та сексуального насильства. Розслідування веде ГСУ Нацполіції Львівщини під процесуальним керівництвом ювенальних прокурорів Львівської обласної прокуратури.

Голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький також заявив у своєму Telegram-каналі, що виховательці, яка побила дитину у навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині, що зображено на відео, вручили підозру за статтею 126 Кримінального Кодексу України (Побої і мордування).