ua en ru

НАТО запустило структуру для координації допомоги Україні

НАТО запустило структуру для координації допомоги Україні Ілюстративне фото (Getty Images)

Лідери країн-членів НАТО на саміті у Вашингтоні ухвалили рішення про створення нової структури для координації надання допомоги Україні

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Stern.

Сьогодні, 12 липня, розпочалося створення нового командування НАТО-Україна у Вісбадені.

Проте Верховному головнокомандувачу в Європі, ймовірно, знадобиться ще кілька місяців, перш ніж він створить командування таким чином, щоб воно могло виконувати всі заплановані завдання.

Доти американські війська продовжуватимуть виконувати завдання з координації. Країни НАТО хочуть протягом наступного року знову мобілізувати щонайменше 40 мільярдів євро на військову допомогу Україні.

Зазначається, що НАТО створило структуру з надання допомоги та тренування Україні в галузі безпеки - NSATU. Структура буде займатись координацією надання військової техніки та тренувань для України від країн-членів та партнерів Альянсу.

"Метою цієї структури є надання Україні допомоги у сфері безпеки на довготривалій основі, забезпечення посиленої, передбачуваної та узгодженої підтримки", - пояснили в Альянсі.

NSATU буде діяти на території країн-членів Альянсу та підтримуватиме самооборону України відповідно до Статуту ООН.

"Згідно з міжнародним правом, NSATU не зробить НАТО стороною конфлікту. Вона підтримуватиме трансформацію сил оборони і безпеки України, що сприятиме її подальшій інтеграції в НАТО", - сказано в повідомленні.

Що таке NSATU

Нова місія об'єднає діяльність нинішньої "коаліції можливостей" країн, що надають Україні військову допомогу, включаючи засоби ППО, артилерію, винищувачі F-16, зброю та навчання.

Вона також координуватиме підготовку українських військових у країнах-союзниках та довгострокові двосторонні угоди про безпеку, підписані з Україною, як повідомили офіційні особи США і НАТО, що говорили анонімно через те, що деталі плану ще не були оголошені.

За словами чиновників, усі країни НАТО погодилися на створення місії, і про це буде оголошено на саміті.

Раніше допомогу Україні надавали окремі країни, приділяючи менше уваги її ефективності та задоволенню найнагальніших потреб Києва. Об'єднання допомоги та навчання під єдиним командуванням покликане зробити цей процес більш послідовним і впорядкованим, заявили обізнані офіційні особи.

Місія "Допомога і навчання НАТО в галузі безпеки для України" (NSATU) працюватиме над скороченням дублювання та ускладнень, пов'язаних із різними видами озброєнь, що надходять в Україну.