ua en ru

Напад на казахського опозиціонера Садикова: двом іноземцям оголосили підозру

Напад на казахського опозиціонера Садикова: двом іноземцям оголосили підозру Фото: Айдос Садиков (скриншот відео)

Двом громадянам Казахстану оголосили підозру у справі про напад на казахського опозиціонера Айдоса Садикова у Києві.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Офіс генпрокурора.

Як зазначається, українські правоохоронці встановили особи нападників. Ними виявилися двоє громадян Казахстану - Алтай Жаканбаєв (1988 року народження) та Мейрам Каратаєв (1991 року народження).

Їм оголосили підозри в умисному протиправному заподіянні смерті іншій людині, вчиненому на замовлення та за попередньою змовою групою осіб. Їм загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув'язнення.

За даними слідства, Каратаєв та Жаканбаєв отримали замовлення на вбивство журналіста Айдоса Садикова. Замовник, особу якого не встановили, надав виконавцям інформацію про опозиціонера.

Зловмисники приїхали до України з Польщі 2 червня. Вони прибули до Києва для того, аби дізнатися більше інформації про журналіста, зокрема його місцепроживання, розпорядок дня та маршрути пересування. У столиці іноземці орендували квартиру та придбали автомобіль.

Убити журналіста нападники планували за допомогою пістолета з глушником.

У день нападу, 18 червня, один зі зловмисників, підбігши до автівки, вистрілив Садикову в голову, спричинивши відкрите проникаюче вогнепальне поранення головного мозку. Після цього зловмисники намагалися втекти, викинувши пістолет.

t.me/kyiv_pro_office

Підозрюваних оголосили у розшук

Як повідомила Київська міська прокуратура, територію України підозрювані покинули в день скоєння замаху, перетнувши кордон України та Молдови. Наразі їх оголошено в міжнародний розшук.

Голосіївський районний суд Києва обрав фігурантам запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.