ua en ru

Молдова засудила політику геноциду Росії щодо України

Молдова засудила політику геноциду Росії щодо України Ілюстративне фото: Молдова засудила політику геноциду Росії щодо України (Getty Images)

Парламент Молдови ухвалив Декларацію, яка засуджує політику геноциду Росії щодо України. Зокрема, насильницьке переміщення та депортацію українських дітей на окуповані Росією території.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на NewsMaker.

Декларацію підтримали 59 депутатів від правлячої партії PAS і один неафілійований депутат. А ось депутати від Блоку комуністів і соціалістів, а також незалежні та неафілійовані депутати, присутні на засіданні, утрималися від голосування.

Зокрема, документом засуджується агресивна війна Росії проти України, яка стала причиною численних жертв серед цивільного населення та переміщення мільйонів осіб і біженців.

У Документі зазначається, що в результаті агресії РФ сотні дітей було вбито і тисячі поранено. Майже 2/3 дітей в Україні змушені були переїхати до іншого населеного пункту України, а близько 2 мільйонів дітей разом зі своїми матерями були змушені шукати притулку в інших країнах.

"Ця Декларація підтверджує готовність молдовської влади продовжувати надавати гуманітарну допомогу біженцям з України та закликає до консолідації зусиль демократичного світу та міжнародних гуманітарних організацій щодо виявлення, визначення місцезнаходження та репатріації насильницьки переміщених і депортованих дітей до України", - заявили в парламенті.

Що передувало

26 лютого 2022 року Україна подала проти Росії позов. У ньому вона попросила притягнути Росію до відповідальності за викривлення поняття геноциду. Зокрема, Кремль використав "фейки" про "геноцид на Донбасі" як одну з причин для початку повномасштабної війни.

У своєму позові Україна намагається довести, що країна-агресор порушила Конвенцію 1948 року.

Останні слухання щодо скарги України проводили у вересні 2023 року. Нещодавно Міжнародний суд ООН поновив слухання у позові України проти РФ щодо цієї справи.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.