ua en ru

Моді приїхав до України: всі подробиці візиту

Моді приїхав до України: всі подробиці візиту Фото: президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді (president.gov.ua)

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді прибув до Києва з офіційним візитом. Він зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським.

Про візит Моді до Києва та позицію Індії щодо України - в матеріалі РБК-Україна нижче.

Зміст

(15:39). Моді запросив президента України Зеленського відвідати Індію

Про це розповів глава МЗС Індії Субраманіям Джайшанкар.

"Ми очікуємо, що президент Зеленський відвідає Індію, коли йому буде зручно", - додав міністр.

(15:25). Індія готова зробити активний внесок для миру в Україні, - Моді

Прем'єр Індії заявив, що прибув до України "з посланням миру". Він розповів, що коли відвідував минулого місяця Москву, то сказав диктатору Володимиру Путіну, що "проблеми не можна вирішити на полі бою".

"Єдиний спосіб вирішити проблеми - це діалог і дипломатія. І не втрачаючи жодної хвилини ми повинні рухатися в цьому напрямку. Обидві сторони повинні сісти разом і шукати шляхи виходу з цієї кризи", - вважає Моді.

Щодо двосторонніх відносин між Києвом та Нью-Делі прем'єр повідомив, що у цьому питанні "є хороший прогрес".

Зауважимо, перед цим радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк сказав виданню Reuters, що візит Моді до Києва є "значущим", оскільки Нью-Делі "справді має певний вплив" на Москву.

"Для нас надзвичайно важливо ефективно будувати відносини з такими країнами, пояснювати їм, що таке правильне завершення війни - і що це також в їхніх інтересах", - зазначив Подоляк.

(14:48). Україна та Індія підписали документи щодо співробітництва, а саме:

  • Меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Індія щодо індійської гуманітарної грантової допомоги для реалізації ефективності розвитку громад.
  • Угода між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Індія про співпрацю в галузі сільського господарства та харчової промисловості.
  • Програма культурного співробітництва на 2024-2028 рр.
  • Меморандум про взаєморозуміння між державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Центральною інспекцією з контролю за стандартами лікарських засобів МОЗ Індії.

Також Зеленський під час зустрічі з Моді розповів про підготовлену спільну заяву за змістом візиту прем'єр-міністра Індії. Вона стосується розбудови стратегічного партнерства між країнами, торгівлі та військово-технічної співпраці. Президент назвав візит Моді "історичним" та наголосив, що співпраця у вищевказаних сферах має зміцнюватися.

(14:40). У Києві Моді також супроводжує радник із національної безпеки Індії Аджит Довал та міністр закордонних справ Субраманіям Джайшанкар. Останній зробив заяву, назвавши візит глави уряду "знаковим".

"Ми щойно завершили офіційні зустрічі. Це знаковий візит. Це перший раз, коли індійський прем’єр-міністр відвідав Україну з моменту встановлення дипломатичних відносин у 1992 році. Вранці прем'єр-міністр прибув спеціальним потягом і на Київському вокзалі і його прийняв перший заступник міністра закордонних справ", - сказав Джайшанкар.

(14:38). Кореспондент РБК-Україна публікує фото із візиту Моді до Києва

Прем'єр-міністр прибув до Маріїнського палацу разом із делегацією, де його привітав президент Володимир Зеленський разом із українськими посадовцями. Було підписано двосторонні документи.

Фото: Моді зустріли у Маріїнському палаці в Києві (Віталій Носач, РБК-Україна)

Також Моді зробив запис у Книзі почесних гостей.

(12:09). З'явилося відео із зустрічі Зеленського з Моді

В Національному музеї історії України у Другій світовій війні прем'єр Індії ознайомився з мультимедійним проєктом "Діти…" - Мартиролог дітей, загиблих у період повномасштабної російсько-української війни.

Кадрами також поділився і президент Володимир Зеленський.

"Разом із Прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді вшанували пам’ять дітей, життя яких забрала російська агресія. Діти кожної країни заслуговують на безпеку. Ми повинні зробити її можливою", - написав глава держави під відео.


Лідери поклали іграшки до місця мультимедійного мартирологу та вшанували пам'ять загиблих юних українців хвилиною мовчання.

Генеральний прокурор Андрій Костін розповів Зеленському й Моді про історію створення цієї експозиції та російські обстріли місць, де перебувають діти, зокрема про ракетний удар по найбільшій дитячій лікарні "Охматдит".

Фото: Зеленський та Моді вшанували пам'ять дітей, які загинули внаслідок російської агресії (president.gov.ua)

(11:51). Моді поклав квіти до пам'ятника Махатмі Ганді - одному з лідерів національно-визвольного руху в Індії.

Моді приїхав до України: всі подробиці візиту

Фото: Моді оприлюднив в соцмережі Х фото біля пам'ятника Махатмі Ганді в Києві (x.com/narendramodi)

(10:15). В "Укрзалізниці" показали, як зустрічали премʼєра Індії на вокзалі у Києві

Як зазначили в УЗ, перед візитом до Києва поїздом "Укрзалізниці" Моді назвав Індію "другом і партнером" України та висловив сподівання на "швидке відновлення миру" та поглиблення "індійсько-української дружби".

(09:57). Моді опублікував перші фото з візиту до Києва

На них можна побачити, як його зустрічає індійська громада.

Фото: зустріч Моді з індійською діаспорою в Києві (x.com/narendramodi)

(08:53). Першими про прибуття глави індійського уряду написали низка іноземних ЗМІ. Також в мережі вже опублікували ролик з кортежем, який рухається однією з центральних вулиць української столиці.

Зокрема The Times of India пише, що Моді в готелі Hyatt Regency у Києві зустрівся з індійською діаспорою.

Що відомо про візит Моді в Україну

Зазначимо, що це перший в історії двосторонніх відносин візит глави індійського уряду до України. Відповідно Моді вперше в Києві з початку повномасштабної російсько-української війни. Крім того, його прибуття до Києва збігається з Днем державного прапора України - у переддень Дня незалежності України.

До приїзду в Київ він провів переговори у Польщі. При тому, що попередній візит премʼєра Індії до Польщі відбувся 45 років тому. В Україні, за інформацією Bloomberg, візит керівника індійського уряду до Києва буде коротким. Мова йде всього про декілька годин через безпекову ситуацію.

Журналісти напередодні дізналися, що візит не передбачатиме важливих заяв, але заплановані деякі домовленості. Зокрема у сфері сільського господарства і оборони. Індія є наразі найбільшим імпортером обладнання та систем озброєння, і Моді хоче змінити цю ситуацію, стимулюючи вітчизняне виробництво оборонної продукції.

Крім того, Bloomberg дізналося, що Індія погодилася передавати повідомлення між президентом Володимиром Зеленським і російським диктатором Володимиром Путіним. Однак Моді при цьому виключив можливість стати посередником у припиненні війни.

При цьому сам премʼєр-міністр Індії напередодні поїздки закликав до "відновлення миру" та анонсував, що "поділиться перспективами закінчення війни України з Росією".

"Цей візит стане можливістю розвинути попередні дискусії і поглибити індійсько-українську дружбу. Ми також поділимося перспективами мирного вирішення конфлікту, що триває в Україні. Як друг і партнер ми сподіваємося на швидке відновлення миру та стабільності в регіоні", - написав він у соцмережі Х перед візитом.

Відомо, що Зеленський і Моді проведуть переговори, під час яких обговорять питання двосторонньої та багатосторонньої співпраці. Перед цим востаннє сторони зустрічалися в червні в Італії, де проходив саміт "Великої сімки". Тоді президент України привітав прем'єра Індії з перемогою на виборах, а також лідери обговорили розвиток двосторонніх відносин.

Крім того, очікується підписання низки документів між Україною та Індією.

Також ЗМІ дізналися, що українська державна компанія "Зоря" - "Машпроект" веде переговори з індійськими приватними компаніями щодо спільного виробництва газових турбін, які використовують на військових кораблях. Дві держави також обговорюють виробництво літаків та авіадвигунів в Індії. Детальніше про мету поїздки Моді до України й чи вплине його візит на перебіг війни - РБК-Україна писало в окремому матеріалі.

Позиція Індії щодо російсько-української війни

Офіційні українсько-індійські відносини розпочалися 26 грудня 1991 року, коли Індія визнала незалежність України, а 17 січня 1992-го між країнами встановлено дипломатичні відносини. За роки незалежності Україна й Індія працювали над співробітництвом майже в усіх сферах: економічній, політичній, науково-технічній, оборонній та культурній.

Втім, позиція Нью-Делі щодо війни може обурювати українців, оскільки індійські компанії продовжують охоче скуповувати російську нафту, яка подешевшала через західні санкції. Окрім того, Індія утрималася під час голосування в Генасамблеї ООН щодо засудження російського повномасштабного вторгнення.

Таким чином, Індія прагне зберігати дружні взаємини як з Росією, так і з Україною. При цьому нейтральна позиція Нью-Делі не означає підтримку дій Кремля, оскільки індійська сторона постійно наголошує на необхідності дотримання норм міжнародного права.

Хоча, як пише Reuters, візит Моді до Києва багато індійських аналітиків розглядають як спробу "контролювати шкоду" від поїздки до Москви. Варто нагадати, що 8 липня 2024 року індійський прем'єр відвідав резиденцію Путіна в Ново-Огарьово та назвав диктатора "другом". Зустріч політиків сталася того ж дня, коли росіяни атакували Київ та вдарили по дитячій лікарні "Охматдит".

Зеленський своєю чергою розкритикував зустріч Моді з російським диктатором, назвавши це "величезним розчаруванням" та "руйнівним ударом по мирних зусиллях". У відповідь на це Індія викликала українського посла, щоб обговорити слова президента України.

Тим часом як у США висловили занепокоєння щодо зв'язків Індії із РФ. Водночас Вашингтон має сподівання, Нью-Делі дасть зрозуміти Москві, що вона повинна поважати статут ООН, поважати суверенітет та територіальну цілісність України.