ua en ru

Мішель намагається перешкодити переобранню фон дер Ляєн на пост голови Єврокомісії, - ЗМІ

Мішель намагається перешкодити переобранню фон дер Ляєн на пост голови Єврокомісії, - ЗМІ Фото: Урсула фон дер Ляєн та Шарль Мішель (Getty Images)

Президент Європейської ради Шарль Мішель нібито намагається завадити переобранню Урсули фон дер Ляєн на другий термін на пост глави Єврокомісії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

Дипломати побоюються, що Мішель намагається "спіймати" фон дер Ляєн під завершення їхніх каденцій і багаторічного суперництва, намагаючись завадити потенційному другому терміну голови Єврокомісії.

"Це зводить усіх з розуму, тому що його гра настільки очевидна: змусити фон дер Ляєн оступитися і мріяти про власну високу посаду", - сказав один із чиновників ЄС.

Видання зазначає, що за лаштунками війна за владу між двома вищими посадовими особами Європейського союзу розгорталася під час скасованих обідів і стратегічно продуманих заяв без протоколу.

Деякі співрозмовники видання припускають, що Мішель претендує на роль глави зовнішньополітичного відомства ЄС, змінивши на цій посаді Жозепа Борреля, з яким у нього добрі стосунки. Його стратегія полягатиме в тому, щоб відкликати глав держав наодинці, а не обговорювати вищі посади разом з усіма присутніми, що традиційно відбувається під час укладення подібних угод, кажуть деякі з них.