ua en ru

Мінус ще один корабель: що відомо про знищений у Криму російський буксир "Сатурн"

Мінус ще один корабель: що відомо про знищений у Криму російський буксир "Сатурн" Фото: ГУР знищили у Криму російський буксир "Сатурн" (wikipedia.org)

Українські розвідники знищили російський буксир проекту 498 "Сатурн" у Криму. Це сталося в ніч на 6 червня.

Що відомо про цей російський буксир - дізнайтеся у матеріалі РБК-Україна.

Зміст:

Деталі спецоперації ГУР

Як повідомило Головне управління розвідки Міноборони, 6 червня спецпідрозділ 9 департаменту ГУР МО завдав успішного удару по російському рейдовому буксиру проекту 498 "Сатурн" або "Протей".

Операція була проведена в акваторії озера Панське біля берегів тимчасово окупованого Криму. Розвідники зазначають, що атака була здійснена після успішного прориву оборонних загороджень росіян у Чорному морі.

На опублікованих кадрах помітно, що російський корабель був знищений за допомогою морських дронів.

Що відомо про "Сатурн"

Буксири проекту 498 "Сатурн" - це серія портових рейдових буксирів з двома гвинтами. Вони були створені ще в 1960-х роках, входили до складу радянського флоту, але мали назву "Протей". Також ці буксири відомі під назвою "б/к 1200" та "бичок".

За часів Радянського союзу ці буксири використовували як рейдові буксири для різних служб цивільних портів та у службах забезпечення військово-морських баз.

Мінус ще один корабель: що відомо про знищений у Криму російський буксир "Сатурн"

wikipedia.org

Пізніше буксир модернізували, їх також постачали на Кубу, в Ірак та Німеччину. "Сатурн" був основним типом портових буксирів-кантувальників в СРСР, а потім і в Росії. Головне завдання цих кораблів - виведення, перестановка, швартування великотоннажних морських суден. Також вони можуть гасити пожежі на кораблях.

Основні характеристики:

  • водотоннажність - 306 тонн;
  • вантажність - 46,1 тонни;
  • довжина - 29,3 метра;
  • ширина - 8,3 метра;
  • осадка - 3,09 метра;
  • швидкість повного ходу - 11,4 вузла.

Це перший випадок знищення українськими захисниками рейдового буксира проекту 498 "Сатурн".

Чи критична це втрата для РФ?

Профільне видання Defence Express вважає, що знищення буксира "Сатурн" навряд чи є критичною втратою для Росії.

Проте аналітики наголошують, що важливим у цій спецоперації є відпрацювання українськими розвідниками практики проходження бонових загороджень. Як показують наслідки атаки, зробити це можливо.

Такими боновими загородженнями росіяни перекрили Севастопольську бухту та, ймовірно, встановили їх у порту Новоросійська, де окупанти сховали ударні кораблі.

При підготовці матеріалу використовувалися джерела: Telegram-канал Головно управління розвідки Міноборони, дані з Wikipedia, публікації профільного видання Defence Express.