ua en ru

Лубінець пояснив, як отримати допомогу тимчасово непрацездатним працівникам

Лубінець пояснив, як отримати допомогу тимчасово непрацездатним працівникам Фото: Лубінець пояснив, як отримати допомогу тимчасово непрацездатним працівникам (Віталій Носач, РБК-Україна)
Автор: РБК-Україна

Право на виплати через тимчасову втрату працездатності мають застраховані особи – громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їхніх сімей, які проживають в Україні.

Лубінець зазначив, щоб отримати допомогу потрібна медична довідка про тимчасову втрату працездатності або документ про встановлення опіки над дитиною.

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу у розмірі:

  • 50 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам зі страховим стажем до 3 років;
  • 60 % середньої заробітної плати – від 3 до 5 років;
  • 70 % середньої заробітної плати – від 5 до 8 років;

100 % середньої заробітної плати виплачують:

  • людям зі страховим стажем понад 8 років;
  • віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • одному з батьків або особі, яка їх замінює, які доглядають хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • ветеранам війни, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, захисників і захисниць України;

Для отримання фінансування по листках непрацездатності від Пенсійного фонду роботодавцю, як і раніше, необхідно подати заяву, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам кошти. Оплата листків непрацездатності здійснюється, як це було і раніше, 5 днів за рахунок власних коштів, починаючи з шостого дня - за рахунок страхових коштів.

ПФУ здійснює фінансує страхувальників протягом 3 робочих днів після надходження заяви-розрахунку. Роботодавець виплачує допомогу по тимчасовій непрацездатності для виплати заробітної плати.