ua en ru

Кулеба закликав країни-члени МКС неухильно виконувати вимогу щодо арешту Путіна

Кулеба закликав країни-члени МКС неухильно виконувати вимогу щодо арешту Путіна Фото: міністр закордонних справ Дмитро Кулеба (Віталій Носач, РБК-Україна)

Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав держави-члени Міжнародного кримінального суду неухильно виконувати вимогу МКС щодо арешту російського диктатора Володимира Путіна.

Як повідомляє РБК-Україна, про це він заявив під час виступу у штаб-квартирі ООН.

"Сьогодні ми всі є свідками незліченних злочинів, які прямо підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Проти України вчиняється найбільша агресія з часів Другої світової війни", - заявив він.

За словами Кулеби, рішення МКС видати ордери на арешт Володимира Путіна та уповноважена при президентові РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової за воєнний злочин незаконної депортації понад 19 тисяч українських дітей з окупованих територій України до Росії є переломним моментом в історії.

“Ми наполягаємо, що всі 123 держави-члени Міжнародного кримінального суду, які ратифікували Римський статут, мають неухильно виконувати вимогу МКС щодо арешту Путіна та Марії Львової-Белової”, - наголосив міністр.

Дмитро Кулеба також закликав МКС активізувати зусилля і видати нові ордери на арешт за воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид, вчинені росіянами на території України.

Питання приїзду Путіна на саміт БРІКС

У Південній Африці наприкінці серпня відбудеться саміт глав країн БРІКС. Візит російського диктатора Путіна досі був під сумнівом. Оскільки у березні суд Гааги видав ордер на арешт глави Кремля, оскільки він причетний до депортації українських дітей. Виходячи з того, що ПАР є країною-підписантом Римського статуту, вона зобов'язана заарештувати диктатора, якщо він перебуває на території держави.

При цьому нещодавно країна звинуватила суд у Гаазі у "подвійних стандартах" і заявила, що шукатиме вихід і змінюватиме законодавство.

Вже 14 липня стало відомо, що російський диктатор приїде на саміт БРІКС до Південної Африки. Влада ПАР запевняє, що саміт пройде в офлайн-режимі. Пізніше того ж дня президент ПАР Сиріл Рамафоса запропонував Путіну відправити на саміт замість себе голову МЗС РФ Сергія Лаврова. Проте Москва відхилила таке прохання.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.