ua en ru

Якщо Трамп переможе, на НАТО чекає "радикальна переорієнтація", - Politico

Якщо Трамп переможе, на НАТО чекає "радикальна переорієнтація", - Politico Фото: військовий Північноатлантичного альянсу НАТО (Getty Images)
Автор: Едуард Ткач

Дональд Трамп у разі повернення на пост президента навряд чи виведе США з НАТО, але здійснить "радикальну переорієнтацію" альянсу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

Видання посилаючись на консультантів Трампа пише, що передбачуваний зсув включатиме значне та суттєве скорочення ролі США у сфері безпеки. Так, Америка замість того, щоб бути основним постачальником бойової сили в Європі, може стати кимось, хто надає підтримку лише під час кризи.

Інша частина плану Трампа, що формується - це дворівнева система НАТО. Ця ідея означає, що країни-члени, які ще не досягли мети витрачати 2% ВВП на оборону, "не користуватимуться щедрістю та гарантіями безпеки США".

Крім того, Трамп підтримує принцип нерозширення НАТО на схід, що фактично позбавляє шансів на приєднання до Північноатлантичного альянсу не тільки Україну, а й Грузію.

За словами людей з команди Дональда Трампа, США "збережуть свою ядерну парасольку над Європою", військово-повітряні, а також військово-морські сили та бази у Німеччині, Британії та Туреччині. Проте основні сили піхоти, бронетехніки, матеріально-технічного забезпечення та артилерії зрештою перейдуть у зону відповідальності європейців.