ua en ru

Кремль намагається взяти під контроль бойовиків ПВК "Вагнера", - ISW

Кремль намагається взяти під контроль бойовиків ПВК "Вагнера", - ISW Фото: Кремль намагається взяти під контроль бойовиків ПВК "Вагнера" (Getty Images)

Кремль може намагатися взяти на себе формальний контроль над бойовиками ПВК "Вагнера" після її збройного заколоту та перетворити її на державну освіту.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт ISW.

За даними експертів ISW, російська влада вирішила взяти під контроль діяльність "Вагнера" за кордоном. Повідомляється, що заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Вершинін вилетів у Дамаск, щоб повідомити президента Сирії Башара Асада, що ПВК більше не діятиме як незалежна організація в Сирії, і що найманці "Вагнера" прибули на російську військову базу в Латакії.

Повідомляється також, що представники МЗС Росії повідомили президенту Центральноафриканської Республіки Фостену-Арканжу Туадере та керівництву Малі, що ПВК продовжить свою діяльність у їхніх країнах.

Націоналізація "Вагнера", ймовірно, допоможе Міністерству оборони РФ включити бойовиків до регулярних Збройних сил за допомогою контрактів. Націоналізація "Вагнера" навряд чи серйозно порушить його закордонну діяльність.

Ключові висновки ISW:

  • У Генштабі ЗСУ заявили, що перехопили "стратегічну ініціативу" на бахмутському напрямку і наразі ведуть широке наступ у цьому районі.
  • Українські війська вели наступальні операції як мінімум на двох інших ділянках фронту і, як повідомляється, 29 червня досягли успіхів.
  • Нещодавні супутникові знімки, можливо, зафіксували активне будівництво нової бази ПВК "Вагнера" в Осиповичах, Білорусь.
  • Пов'язані з Кремлем бізнесмени можуть придбати внутрішню медіа-імперію Пригожина, ймовірно, у рамках зусиль щодо підриву його репутації в Росії.
  • Російські та українські війська продовжували обмежені наземні атаки на південь від Кремінної.
  • Українські сили активізували контрнаступальні операції в районі Бахмута і, як повідомляється, просувалися вперед.
  • Російські війська продовжували обмежені наступальні дії на фронті Авдіївка – Донецьк.
  • На початку травня російські війська збудували дамбу на околиці Токмака в окупованій Запорізькій області напередодні контрнаступу українських військ.