ua en ru

Країни Балтії - Грузії: якщо хочете в ЄС та НАТО, дотримуйтесь принципів демократії

Країни Балтії - Грузії: якщо хочете в ЄС та НАТО, дотримуйтесь принципів демократії Фото: країни Балтії звернулися до Грузії через закон про "іноагентів" (Getty Images)

Міністри Латвії, Литви та Естонії звернулися до грузинської влади через скандальний закон про "іноагентів". Вони закликали Грузію дотримуватись принципів демократії, якщо та хоче просуватись до членства у ЄС і НАТО.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Twitter-сторінки глав МЗС трьох балтійських держав.

Зокрема, глава МЗС Латвії Едгар Ринкевич, глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу та глава МЗС Литви Габріеліус Ландсбергіс опублікували в мережі однаковий текст заяви.

Вони висловили серйозне занепокоєння ухваленням так званого закону про "іноземних агентів" в грузинському парламенті в першому читанні.

"Ми, міністри закордонних справ, серйозно стурбовані ухваленням так званого закону про іноземних агентів у першому читанні. Якщо Грузія хоче просуватися до ЄС і НАТО, вона повинна дотримуватись принципів демократії, верховенства права та прав людини", - йдеться в заяві.

Закон про "іноагентів" в Грузії та протести

Нагадаємо, що вчора в Грузії спалахнули масові протести після того, як парламент у першому читанні підтримав законопроєкт про "агентів іноземного впливу". Протестувальники називають його російським і таким, що створює загрозу для євроінтеграції Грузії.

Додамо, після чого в Євросоюзі заявили, що прийняття Грузією закону про "іноагентів" суперечить цінностям і стандартам ЄС, членом якої країна хоче стати.

Зазначимо, що під час протестів виникли сутички під парламентом, під час яких поліція застосувала сльозогінний газ, а згодом активно задіяла водомети для розгону мітингу. Також було затримано 66 осіб.

При цьому сьогодні грузинська опозиція анонсувала нові протести біля парламенту.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.