ua en ru

Без конкурентів. Непопулярні вакансії в Україні: яких фахівців знайти найважче

Без конкурентів. Непопулярні вакансії в Україні: яких фахівців знайти найважче Фото: роботодавцям важко знаходити водіїв (freepik.com)

Через нестачу кадрів на ринку праці України спостерігається ситуація, коли пропозицій роботи значно більше за шукачів. У одній з галузей вакансії мають такий низький попит, що конкурувати доводиться не претендентам, а роботодавцям.

Докладніше про те, яких фахівців важко знайти та на які вакансії найменша конкуренція, – в матеріалі РБК-Україна.

Зміст:

Де бракує фахівців

На українському ринку праці зберігається тенденція дефіциту кадрів внаслідок повномасштабної війни. Через міграцію населення та мобілізацію не вистачає як кваліфікованих спеціалістів, так і представників робітничих професій.

На запит РБК-Україна в Державній службі зайнятості (ДСЗ) повідомили, що на сьогодні дефіцит кадрів спостерігається в переробній промисловості, у тимчасовому розміщуванні й організації харчування, будівництві та охороні здоров’я.

В низці галузей вакансії довго залишаються "відкритими" через низький попит серед кандидатів.

Згідно з даними статистики ДСЗ на вересень 2024, кількість пропозицій роботи була подекуди вдвічі вищою за чисельність шукачів за такими видами економічної діяльності:

  • Переробна промисловість (вакансій – 10751, шукачів – 9132);
  • Освіта, зокрема дошкільна та загальна середня (вакансій – 9013, шукачів – 5348);
  • Транспорт, зокрема вантажний, пасажирський, залізничний, автомобільний (вакансій – 2664, шукачів – 1454);
  • Будівництво (вакансій – 1565, шукачів – 1383);
  • Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування (вакансій – 1505, шукачів – 1167);
  • Виробництво одягу (вакансій – 1061, шукачів – 566);
  • Виробництво готових металевих виробів, крім машин і устатковання (вакансій – 908, шукачів – 371);
  • Виробництво меблів (вакансій – 572, шукачів – 233).

Вакансії з найменшим попитом

За інформацією порталу пошуку роботи Work.ua, роботодавцям вкрай важко знаходити кандидатів на робітничі спеціальності, фахівців зі сфери будівництва й транспорту, а також медиків.

У минулому місяці найменше шукачів відгукувалося на вакансії порталу у "Готельно-ресторанному бізнесі, туризмі". Ця категорія з найбільшою кількістю пропозицій роботи потрапила до списку сфер із найнижчою конкуренцією.

Роботодавці шукають адміністраторів ресторану, готелю, кухарів, пекарів, сушистів, покоївок, офіціантів.

Без конкурентів. Непопулярні вакансії в Україні: яких фахівців знайти найважчеВакансії з категорії "Готельно-ресторанний бізнес" (скриншот Work.ua)

У якій галузі роботодавці конкурують за працівників

У топі галузей з найменшим попитом серед шукачів – "Транспорт, автобізнес". Як зазначають на Work.ua, у цій категорії спостерігається зростання заробітної плати, ймовірно, таким чином роботодавці змагаються за працівників.

До прикладу, у вересні на порталі налічувалося 4480 вакансій "водій" із середньою зарплатою 27,5 тис. грн. За місяць вона зросла на 500 грн (у серпні – 27 тис. грн), а загалом за рік – на 22%.

Без конкурентів. Непопулярні вакансії в Україні: яких фахівців знайти найважче

Вакансії з категорії "Транспорт, автобізнес" (скриншот Work.ua)

Зазначимо, у категорії "Транспорт, автобізнес" розміщують пропозиції роботи для водіїв таксі, вантажівок, водіїв на міжнародні перевезення, водіїв пасажирського транспорту, експедиторів, диспетчерів тощо.

При підготовці матеріалу використовувалися: відповідь Державної служби зайнятості на запит РБК-Україна, статистична інформація ДСЗ, дані порталу пошуку роботи Work.ua.