ua en ru

Командира дивізіону "ДНР" засудили до 12 років в'язниці, він воював проти ЗСУ

Командира дивізіону "ДНР" засудили до 12 років в'язниці, він воював проти ЗСУ Фото: Ілюстративне фото (Getty Images)

Командира дивізіону "ДНР" засудили до 12 років в'язниці, за те що воював проти України з 2014 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Офіс генерального прокурора.

Деталі справи

У липні 2014 року, маючи проросійські погляди та бажання наживи, мешканець Донецька вступив до "ополчення ДНР" на посаду стрільця.

У листопаді-грудні 2014 року чоловіка з позивним "дядя Петя" призначили командиром одного з артилерійських дивізіонів, що розташовувався у місті Торез.

У цьому підрозділі засуджений 5 років командував веденням прицільного вогню гаубичної батареї та регулював підвезення бойових комплектів для здійснення обстрілів позицій Збройних сил України.

Де він воював проти ЗСУ

"Учасник НЗФ "ДНР" був на ротаціях у с. Красному Лучі, с. Індустрії Луганської області, м. Кіровському, м. Вуглегірську, та смт Вільхуватці Донецької області. Вуглегірську, та смт Вільхуватці Донецької області", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з цих населених пунктів чоловік вів вогонь по підконтрольних українській владі територіях, чим допомагав фейковій республіці протистояти проведенню антитерористичної операції.

Командира дивізіону "ДНР" засудили до 12 років в'язниці, він воював проти ЗСУ

Фото: Бойовик (facebook.com/pgo.gov.ua)

У грудні 2019 року засуджений за власним бажанням звільнився зі "служби", однак через три роки його мобілізували для участі у війні проти України.

Яке покарання йому призначив суд

У прокуратурі пояснили, що затримали "дядю Петю" у квітні 2023 року в Опитному під час бойового зіткнення з українськими захисниками.

Суд визнав громадянина України винним у державній зраді. Його засуджено до 12 років ув’язнення.

Покарання для окупантів з "ЛНР" і "ДНР"

Нещодавно український суд відправив до в'язниці на 15 років ще шістьох бойовиків з "Л/ДНР". Вони воювали проти ЗСУ, штурмували Маріуполь і Бахмут.

Також повідомлялось, що бойовик "ЛНР" пішов за гроші воювати проти українських захисників і під Соледаром потрапив у полон. Правоохоронці повідомили йому про підозру.