ua en ru

Коаліція ППО та сигнали Путіну. "Рамштайн-17" готує допомогу Україні: перші підсумки

Коаліція ППО та сигнали Путіну. "Рамштайн-17" готує допомогу Україні: перші підсумки Фото: міністр оборони США Ллойд Остін зібрав союзників України на онлайн-зустріч (Getty Images)

Союзники України знову зустрілися у форматі "Рамштайн" сьогодні, 22 листопада 2023 року. У центрі уваги - посилення української протиповітряної оборони (ППО) та допомога військам на фронті.

РБК-Україна наводить заяви та перші підсумки сімнадцятого за рахунком "Рамштайну".

При підготовки матеріалу використовувалися: трансляція вступної частини "Рамштайн-17", заяви міністра оборони США Ллойда Остіна, голови німецького оборонного відомства Бориса Пісторіуса, релізи про військову допомогу від союзників України.

Зустріч в онлайн-форматі розпочалася о 15:00 за київським часом. Переговори за участю міністрів оборони близько 50 країн відкрив голова Пентагону Ллойд Остін. Він розповів про нещодавній візит до Києва, зустрічі з керівництвом країни та військовими.

"Моє послання було простим: ми продовжимо підтримувати Україну стільки, скільки потрібно. Ми зосереджені на підтримці України, оскільки вона продовжує боротися цієї зими та захищати свою критично важливу інфраструктуру", - зазначив глава Пентагону.

Жорстке послання Путіну

Остін наголосив, що український народ протягом 20 місяців демонструє здатність протистояти агресії Володимира Путіна. І згадав слова президента Джо Байдена: коли тирани не платять високої ціни за агресію, вони продовжують загрожувати світу.

"Ніхто з нас не хоче жити у світі, де такі "хулігани", як Путін, можуть безкарно вторгатися до своїх мирних сусідів. І ми відмовляємось дозволити автократам, які покладаються на силові репресії всередині країни та силовий примус за кордоном, диктувати форму глобальної безпеки/ Ми зібралися, оскільки поділяємо бачення вільного, відкритого, процвітаючого і безпечного світу. І я пишаюся, що Контактна група виділила понад 80 млрд доларів на допомогу Україні. Наша єдність посилає Путіну чіткий сигнал про те, що він не зможе пережити нас або перемогти в змагання волі", - зазначив він.

За його словами, зараз Путін змушений шукати підтримки в Ірану та Північної Кореї, а у жовтні делегація терористів ХАМАС відвідала Москву.

"І Україна, і Ізраїль зіткнулися з ворогами, які прагнуть їх знищити. Ми бачимо, що Іран розпалює конфлікт як у Газі, так і в Україні, озброюючи ХАМАС та Путіна. Підтримка Іраном Кремля та ХАМАС завдає шкоди Україні, підриває стабільність на Близькому Сході та міжнародний порядок, заснований на правилах", - додав Остін.

Фокус на ППО. Нова коаліція має посилити можливості України

Глава Пентагону запевнив, що на момент глобального виклику Сполучені Штати цілком здатні продовжувати рішучу підтримку України, навіть коли підтримують Ізраїль.

"Оскільки Україні загрожує ще одна зима війни, я закликаю Контактну групу надати Україні можливості протиповітряної оборони для захисту свого народу", - заявив Ллойд Остін.

За його словами, союзники мають "креативно подумати" про те, як задовольнити потреби України. Він нагадав про американський військовий пакет на 100 млн доларів (із системою HIMARS, ракетами Stinger, артснарядами тощо), а також про пакет від Німеччини на 1,3 млрд євро з критично необхідними системами ППО та 155-мм боєприпасами.

Як зазначив Остін, нинішня зустріч має великий порядок денний, зокрема щодо прогресу у створенні коаліції з наземних засобів протиповітряної оборони (ППО).

"Я ціную лідерство Німеччини та Франції в організації цієї важливої ініціативи. Минулого тижня вони провели свою першу віртуальну коаліційну дискусію. І ми збираємо ресурси всієї Контактної групи для підтримки цих зусиль… Путін один, але ми залишаємось єдиними. І ми продовжимо підтримувати сили свободи в Україні", - додав міністр оборони США.

"Росія розуміє лише мову сили. Україна добре її вивчила"

Міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що Сили оборони витіснили військові кораблі з Чорного моря та поступово відновлюють свободу мореплавства навіть без свого потужного військового флоту.

"Росія точно не планує зупинятися сама. Єдина мова, яку може зрозуміти Москва, - це сила. І ми добре вивчили цю мову", - зазначив він.

За його словами, з останньої зустрічі у форматі "Рамштайн" (з 11 жовтня) за шість тижнів Росія втратила майже 36 тисяч солдатів. А поставлена зброя - системи HIMARS, ракети Storm Shadow, SCALP, ATACMS, танки Abrams, Challenger та Leopard - змінили ситуацію на фронті.

Нова допомога від партнерів

Нинішній "Рамштайн" відбувається після візитів глав оборонних відомств ключових союзників до Києва. Зокрема, у понеділок приїхав Ллойд Остін, провів зустріч із президентом Володимиром Зеленським та міністром оборони Рустемом Умєровим, а також оголосив про виділення пакету на 100 млн доларів.

До нього увійшли:

  • зенітні ракети Stinger
  • високомобільна ракетна система (HIMARS) та додаткові боєприпаси
  • 155-мм та 105-мм артилерійські снаряди
  • ракети TOW, протитанкові комплекси Javelin та AT-4
  • понад 3 млн патронів, боєприпаси для руйнування перешкод, спорядження для холодної погоди, запчастини, технічне обслуговування та інше допоміжне обладнання.

Остіна приїздив на тлі відсутності додаткового фінансування для допомоги Україні. Раніше Пентагон не раз закликав американський Конгрес схвалити виділення коштів, оскільки через їхній брак крайні пакети допомоги набагато менші, ніж раніше.

Днями президент Джо Байден схвалив тимчасовий бюджет на два місяці, щоб уникнути шатдауну. При цьому він не передбачає забезпечення фінансування для України. Білий дім наполягає на 106 млрд доларів: для України (61 млрд доларів), Ізраїлю та захисту кордонів. У зв'язку з тим, що частина республіканців блокує допомогу, речник Палати представників Майк Джонсон (Республіканська партія) пропонував розбити її окремими законопроектами. У Байдена попередили, що окремий пакет для Ізраїлю буде ветовано. Західні ЗМІ пишуть про те, що ситуація навряд чи вирішиться до середини грудня.

Також напередодні Київ відвідав міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус та оголосив пакет на 1,3 млрд євро, до якого увійдуть чотири системи ППО типу IRIS-T. Напередодні президент Володимир Зеленський уточнив, що йдеться про виробництво нових систем та ракет для них.

На сьогодні в Україні розгорнуто три системи IRIS-T, до кінця року німецькі партнери мають передати ще дві. З цього випливає, що заявлені 4 IRIS-T SLM (середнього радіусу) лише замовлені до виробництва та будуть поставлені пізніше, приблизно в 2025 році. На 2024 рік також заплановано постачання до 4 комплексів. Україна отримує їх і у модифікації SLS - близької дії.

Крім того, до німецького пакету увійдуть 20 тисяч артилерійських снарядів 155-мм калібру, 60 розвідувальних дронів, близько 20 радарів для боротьби з безпілотниками та протитанковими мінами.

Щодо авіаційних далекобійних ракет Taurus, про поставки яких просить Україна, за словами Пісторіуса, наразі хороших новин для Києва немає. При цьому він запевнив, що наступного року Берлін поставить ще 140 тисяч снарядів 155 мм калібру.

Оновлено від 17:15

Німеччина

На сайті Бундесверу оновилася інформація про військову допомогу Україні. У переліку:

  • 20 БМП Marder (сумарно 80)
  • броньована ремонтно-евакуаційна машина WiSENT (сумарно 12)
  • 2 тягачі HX81 + 2 напівпричепи для HX81 (сумарно 79 та 74)
  • 5 санітарних автомобілів Bronco ATTC Warthog (сумарно 10)
  • 2 санітарні автомобілі Mercedes-Benz Unimog (сумарно 49)
  • 9 одиниць автомобільної техніки (сумарно 309)
  • 2380 артилерійських снарядів 155-мм калібру (сумарно понад 19 000)
  • 2428 телефонів з криптошифруванням (сумарно 2667)

Литва

Литовські збройні сили доставили 3 млн набоїв калібру 7,62х51 мм для стрілецької зброї. Також українська сторона отримала системи дистанційного підриву та зимове спорядження.

Що було на попередньому "Рамштайні"

Попереднє засідання відбулося 11 жовтня у очному форматі. Особливістю брюссельської зустрічі стало те, що у переговорах вперше взяв участь президент України Володимир Зеленський. У зверненні до союзників він наголосив, що посилення ППО не лише наблизить справедливе завершення війни для України, а й триматиме війну далі від кордонів НАТО.

"Ракети і дрони не будуть падати в Румунії чи Польщі, або будь-де, якщо вони не зможуть подолати захист українського неба", - заявив він і закликав забезпечити українську армію всім необхідним, щоб вона продовжувала без пауз тиснути на російських окупантів.

Головні підсумки "Рамштайну-16":

  • США - пакет на 200 млн доларів з боєприпасами для ППО, снарядами, ракетами та протитанковою зброєю
  • Великобританія - 115 млн євро на розмінування та обслуговування техніки
  • Данія - передача винищувачів F-16 на початку 2024 року
  • Фінляндія - допомога на 95 млн євро
  • Канада - 25 млн доларів на зимову форму для військових та підготовку до зимової кампанії
  • Бельгія - підготовка пілотів F-16, поставки винищувачів з 2025 року
  • Норвегія - 18,5 млн доларів на розмінування
  • Іспанія - додаткові системи ППО, тепла форма, генератори та 1,5 млн євро на розмінування
  • Німеччина - додаткові ракети та танки
  • Болгарія - меморандум про співпрацю у напрямку кібербезпеки, стратегічних комунікацій та допомога з мовними курсами для пілотів F-16
  • Литва - два зенітно-ракетні комплекси NASAMS, снаряди 155-мм калібру, генератори, армійські ліжка та тепла форма для зимової кампанії.