ua en ru

Клименко: інформація про кількість спроб втекти з України закрита, але це десятки щодня

Клименко: інформація про кількість спроб втекти з України закрита, але це десятки щодня Фото: міністр МВС Ігор Клименко (Віталій Носач, РБК-Україна)

В Україні щодня прикордонники затримують десятки людей, які намагаються незаконно перетнути український кордон у напрямку країн Євросоюзу, зокрема через ліси та річку Тису.

Як повідомляє РБК-Україна, про це розповів міністр МВС Ігор Клименко в інтерв’ю "Радіо Свобода".

За його словами, не всі чоловіки, яких прикордонники і поліцейські затримують у зоні прикордоння, втікають від мобілізації.

"Ми затримуємо людей не тільки безпосередньо на кордоні, а й на блокпостах, на пунктах, які розташовані за 5-10 кілометрів від кордону. Ми говоримо, звичайно, про десятки людей кожного дня. Буває 10, буває 20, буває 30", - розповів Клименко.

Він зауважив, що мова не тільки про людей, яких хочуть переплисти, наприклад, Тису, або пройти ліс, або пройти через гори. А й про тих, які на пунктах пропуску намагаються пройти по підробних документах.

"Це достатньо великий процент, приблизно 15% таких наших громадян (від загальної кількості втікачів за кордон - ред.)", - сказав Клименко.

Міністр зауважив, що має дані щодо загальної кількості затриманих на кордоні чоловіків призовного віку у період від початку повномасштабної війни. Однак відмовився озвучити таку статистику. За його словами, це закрита інформація.

"Я її не скажу (статистику втікачів - ред.), тому що ці цифри на сьогоднішній день закриті і вони не відображають реальний стан справ, тому що тих людей, яких ми затримуємо за 15 - 20 чи навіть за 10 кілометрів від кордону, ми також в ці цифри (в загальну статистику втікачів - ред.) рахуємо", - розповів Ігор Клименко.

Мобілізація в Україні

Після того, як Верховна рада підтримала закон щодо продовження в Україні строку дії воєнного стану та загальної мобілізації почастішали випадки спроб нелегального перетину кордону.

Одним з найпопулярніших напрямків є річка Тиса, яка йде вздовж кордону України та Словаччини. Там прикордонники почали знаходити там значну кількість тіл чоловіків, які ймовірно намагались переплисти її.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.