ua en ru

Без Китаю, але з Саудівською Аравією: оголошено учасників саміту миру в Швейцарії

Без Китаю, але з Саудівською Аравією: оголошено учасників саміту миру в Швейцарії Ілюстративне фото: стало відомо, хто відвідає саміт миру у Швейцарії (flickr.com eda_dfae)

Вже цими вихідними у Швейцарії пройде глобальний саміт миру, основою якого буде українська формула з 10 пунктів. Саміт відвідають представники близько 100 країн та організацій.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на МЗС Швейцарії.

Всього у саміті візьмуть участь 92 країни. ЗНа найвищому рівні, президентів або прем’єр-міністрів, буде представлено 57 країн. На міністерському рівні, в основному очільників МЗС,буде представлено 29 держав. Інші країни направлять послів: Індія, Індонезія, Ізраїль, Об’єднані Арабські Емірати, Південна Африка, Філіппіни, а також Бразилія.

Згідно зі списком політичних гостей саміту, Китай все ж не буде представлений на ньому. Ймовірно, це пов'язано з тим, що Китай має свій погляд на те, як можна досягти завершення війни.

Окрім того, раніше ЗМІ повідомляли, що Пекін почав просувати власний "мирний план", а країнам, які мають намір бути у Швейцарію, заявляв, що подібні зустрічі лише подовжать війну.

Водночас список свідчить про те, що саміт все ж відвідає представник Саудівської Аравії, попри те, що раніше країна не планувала цього. Однак нещодавно Аравію відвідав президент Володимир Зеленський, можливо, саме це вплинуло на те, що саміт миру відвідає міністр закордонних справ Саудівської Аравії принц Фейсал бін Фархан Аль Сауд.

Ще одним цікавим нюансом є представник Індії - країну буде представляти посол Індії в РФ Вінай Кумар. Варто зауважити, що від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України Індія заявила про нібито нейтральну позицію щодо війни.

Саміт миру у Швейцарії

Нагадаємо, вже цими вихідними у Швейцарії пройде перший саміт миру. На ньому будуть розглядати українську формулу миру, яка, має наблизити завершення війни на справедливих умовах.

Про те, чого прагне на саміті Україна - в матеріалі "Помірний успіх. Що Україна хоче отримати від Саміту миру".

А про те, що таке "формула миру" Зеленського та що вона передбачає - читайте у матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.