ua en ru

Китай захопив рибальське судно біля узбережжя Тайваню

Китай захопив рибальське судно біля узбережжя Тайваню Фото: Китай захопив риболоввецьке судно біля узбережжя Тайваню (Getty Images)

Китайські офіційні особи захопили тайванське рибальське судно і доставили його в китайський порт. Інцидент посилив напруженість між державами.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

За повідомленням берегової охорони Тайваню, риболовецьке судно перебувало біля керованих Тайванем островів Кінмень, що розташовані поруч із китайськими містами Сямень та Цюаньчжоу. Однак ввечері у вівторок, 2 липня, судно захопили співробітники китайської морської адміністрації.

У береговій охороні також зазначили, що тайванське судно працювало під час китайського періоду заборони на вилов риби. Тайвань зв'яжеться з Китаєм і закликатиме якнайшвидше звільнити рибалок.

Китайська берегова охорона повідомила, що її співробітники заарештували тайванське судно на півдні провінції Фуцзянь, оскільки воно порушило літню заборону на вилов риби і здійснювало незаконні тралові операції. Сітки корабля були набагато меншими за встановлений Китаєм мінімальний розмір, що завдало шкоди морським рибним ресурсам і навколишньому середовищу.

У цей період тайванські судна намагалися "перешкоджати" нормальній роботі правоохоронних органів Китаю, і чиновники Фуцзяня попередили їх та "відігнали" згідно з чинним законом.

Тайвань направив свої кораблі берегової охорони на допомогу і передав попередження з проханням до Китаю звільнити риболовецьке судно, але китайська сторона відповіла, що не буде втручатися.

Тайванські кораблі відступили, щоб уникнути конфлікту, а тайванське риболовецьке судно доставили в китайський порт. Троє з п'яти рибалок є індонезійськими трудовими мігрантами.

Заступник генерального директора Адміністрації берегової охорони Тайваню Сьє Чінг-Чін заявив журналістам у Тайбеї, що Китай повинен пояснити, чому він захопив судно, і зазначив, що у попередніх випадках рибалок відпускали після сплати штрафів, якщо вони працювали під час китайського сезону заборони на вилов риби.

Він додав, що тайванські рибальські судна повинні підвищити рівень готовності, а берегова охорона також посилить патрулювання.

"Берегова охорона також закликає материкову сторону не використовувати політичні чинники для вирішення цієї ситуації", - сказав Сьє.

Вищий політичний орган Тайваню - Рада у справах материкової частини Китаю - заявила, що зв'яжеться з китайською владою, щоб отримати пояснення того, що сталося, і "розвіяти непотрібні спекуляції".

Директор з питань захисту громадян у Міністерстві закордонних справ Індонезії Джуда Нуграха повідомила Reuters, що генеральне консульство країни в Гуанчжоу надасть допомогу затриманим індонезійцям.

Це не перший випадок, коли китайська влада затримує тайванське рибальське судно після роботи у водах цієї країни, сказав чиновник, який говорив на умовах анонімності з огляду на делікатність ситуації.

Тайванський чиновник, знайомий з плануванням безпеки на острові, розповів агентству, що вони розіслали попередження рибальським і транспортним органам Тайваню з проханням звернути увагу на "можливі ризики" на тлі частих дій китайської берегової охорони у регіоні, зокрема біля Японії та Філіппін.

Тайвань і Китай нерідко затримують рибальські човни, що порушують кордони один одного. За даними берегової охорони Тайваню, впродовж цього року Тайбей затримав п'ять таких човнів із Китаю.

Китайські кораблі морського правопорядку і берегової охорони регулярно працюють в районі Кінмена з лютого, після того, як двоє китайських рибалок загинули, намагаючись втекти від берегової охорони Тайваню.