ua en ru

Китай і Росія планують провести військові навчання до кінця вересня

Китай і Росія планують провести військові навчання до кінця вересня Фото: навчання РФ та Китаю (росЗМІ)

Сьогодні Китай поділився планами проведення спільних військових навчань з Росією під назвою "North-Joint 2024", які відбудуться у небі та морях навколо Японського та Охотського морів цього місяця.

Про це заявило Міністерство оборони Китаю, повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Moscow Times.

У заяві йдеться про те, що в навчаннях візьмуть участь військово-морські та військово-повітряні сили обох країн.

"Ці навчання мають на меті поглибити рівень стратегічної співпраці між китайськими та російськими військами та підвищити їхню здатність спільно протистояти загрозам безпеці", - повідомили в міністерстві оборони Китаю.

Зазначається, що і Китай, і Росія планують направити свої флотилії до Тихого океану для спільного патрулювання. Водночас китайські війська хочуть взяти участь у російських стратегічних навчаннях "Океан-2024".

Точної дати проведення навчання поки міністерство оборони Китаю не розголошує.

Видання нагадало, що у липні цього року Росія і Китай також проводили спільні навчання у водах і повітряному просторі навколо Чжаньцзяна, міста в провінції Гуандун на півдні Китаю. Вони відбувалися на тлі заяви від лідерів НАТО, що Китай став вирішальним фактором вторгнення Росії в Україну у 2022 році.

Китайсько-російські відносини

Двосторонні відносини між Китаєм і Росією зміцнилися після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році. Китай надає Росії економічну та політичну підтримку, допомагає в обході санкцій, хоча формально уникає прямої військової допомоги. Обидві країни заявляють про "безмежне" партнерство, спрямоване проти Заходу, що посилює їхню співпрацю в торгівлі, енергетиці та обороні.

Їх відносини становлять небезпеку для світової спільному. По-перше, спільна підтримка автократичних режимів і протидія Заходу підривають міжнародну безпеку та демократію. По-друге, російсько-китайські військові навчання та координація в оборонній сфері підвищують ризик ескалації конфліктів у Європі та Азії. І, звісно, зміцнення торговельних зв’язків між Китаєм і Росією допомагає Росії обходити санкції, що впливає на стан російського оборонпрому. Завдяки цьому РФ надалі продовжує вести війну проти України.