ua en ru

"Кинджали", крилаті ракети і не тільки. Росія масовано атакувала Україну: що відомо

"Кинджали", крилаті ракети і не тільки. Росія масовано атакувала Україну: що відомо Фото: Росія масовано атакувала Україну ракетами 13 січня (Getty Images)

Росія рано зранку 13 січня масовано атакувала Україну ракетами. Окупанти випустили аеробалістичні "Кинджали", крилаті ракети і не тільки.

Що відомо про сьогоднішню масовану атаку - у матеріалі РБК-Україна нижче.

При підготовці матеріалу використовувалися джерела: Telegram-канали Повітряних сил ЗСУ, голови Дніпропетровської ОВА Сергія Лисака, голови Полтавської ОВА Філіпа Проніна, голови Чернігівської МВА Дмитра Брижинського, голови Чернігівської ОВА В'ячеслава Чауса, голови Кіровоградської ОВА Андрія Райковича, голови Рівненської ОВА Олександра Коваля, в.о. мера Чернігова Олександра Ломако, голови Львівської ОВА Максима Козицького, Хмельницької ОВА, ОК "Північ", прокуратури Сумської області, регіональні Telegram-канали, Facebook поліції Чернігівської області.

Пуски крилатих ракет та "Кинджалів"

Повітряні сили ЗСУ повідомили про пуски ракет зі стратегічної авіації з району Каспійського моря о 5:32. Відомо, що окупанти випустили з літаків Ту-95МС крилаті ракети. По всій Україні оголосили повітряну тривогу.

Пізніше Повітряні сили повідомили також про зліт винищувача МіГ-31К з аеродрому "Саваслейка" Нижньогородської області, а потім про зліт ще декількох МіГ-31К. Були пуски аеробалістичних ракет "Кинджал".

Відомо, що "Кинджали" рухалися у напрямку Дніпра, Києва, Рівного, Кривого Рогу. Крилаті ракети своєю чергою рухалися аж до західних областей.

Також були пуски ракет Х-31П в сторону Бериславського району Херсонської області.

Скільки ракет випустили окупанти

Повітряні сили повідомили, що було зафіксовано 40 засобів повітряного нападу:

  • 7 зенітних керованих ракет С-300/С-400 з Бєлгородської області;
  • 3 "Шахеди" з Курської області;
  • 6 аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал" з шести літаків МіГ-31К (район пуску - Тамбов);
  • до 12 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 із 11 стратегічних бомбардувальників Ту-95МС (район пусків - Каспійське море);
  • 6 крилатих ракет Х-22 із бомбардувальників Ту-22М3 з Брянська області;
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-31П з двох літаків Су-35 (район пусків - окупована Херсонщина);
  • 4 керовані авіаційні ракети Х-59 з двох літаків Су-34 (район пусків - Брянська область).

Сили протиповітряної знищили 7 крилатих ракет Х-101/х-555/Х-55 та 1 керовану авіаційну ракету Х-59.

Понад 20 перелічених засобів повітряного нападу, що не потрапили в статистику збитих, не досягли своїх цілей, внаслідок активної протидії засобами радіоелектронної боротьби.

Наслідки атаки

Під час масованої атаки у багатьох областях України працювала протиповітряна оборона. Через це жителі чули вибухи, зокрема:

Дніпропетровська область. У Дніпрі пролунали вибухи, відомо, що ворог спрямував на місто "Кинджали". У Криворізькому районі збили дві крилаті ракети.

Оновлено: місцева влада повідомила, що у Дніпрі є "прильоти". Збитки та наслідки поки встановлюються.

Полтавська область. У Кременчуцькому районі упала ракета на подвір'я одного з приватних будинків. Ракета не розірвалася. На щастя, ніхто не постраждав, пошкоджено господарчу споруду.

Чернігівська область. У Чернігові лунали вибухи, там працювала ППО. Влада повідомляє, що є пошкодження. Відомо, що уламки від збитої ракети впали в мікрорайоні Бобровиця у Чернігові. У деяких будинках повилітали вікна. Через вибух припинила роботу котельня, її вже перезапущено. Без постраждалих.

Кіровоградська область. У регіоні працювала протиповітряна оборона. За попередніми даними, без руйнувань та постраждалих.

Рівненська область. Лунали вибухи через роботу ППО. Обійшлося без наслідків.

Хмельницька область. У регіоні збили повітряну ціль. Об’єкти критичної інфраструктури та жителі не постраждали.

Львівська область. Ракети в область не залітали, військові збили повітряні цілі в інших областях.

Сумська область. Росіяни вдарили, за попередніми даними, ракетами Х-22 по місту Шостка. В результаті обстрілу травмовано 47-річну жінку. Вибуховою хвилею пошкоджено щонайменше 26 будинків.