ua en ru

Яким буде курс долара в середині серпня: прогноз банкіра

Яким буде курс долара в середині серпня: прогноз банкіра Фото: курс долара в середині серпня буде на рівні 40,7-41,7 грн/долар (Віталій Носач, РБК-Україна)

Ще один тиждень серпня мине у відносному спокої: курсові коливання навряд чи перетинатимуть межі нового серпневого коридору у 40,7-41,7 грн/долар. До того ж основні валютні зміни будуть дрібними та не вибиватимуться за звичну систему валютних коливань.

Про це в коментарі РБК-Україна сказав Тарас Лєсовий, начальник департаменту казначейства Глобус Банку.

"Як і раніше, кон’юнктура ринку передбачатиме періодичну зміну векторів з висхідного на спадний і навпаки. Однак, якщо уважно придивитися до курсової динаміки, то стане зрозуміло, що на міжбанку максимальний крок курсових змін не перевищує 0,2-0,3 грн, а на готівковому ринку - 0,5 грн. Тобто ринок не рухається стрибками ані вгору, ані вниз, а всі зміни досить мляві та тенденційні", - сказав він.

Лєсовий очікує, що восени очікується пожвавлення на ринку та більш значні зміни курсу. За його словами, головна причина очікуваних змін на валютному ринку - це вплив інфляції. Наприклад, промислова інфляція вже сягнула 14%, продовольчі товари можуть подорожчати щонайменше на 10%.

"Звісно поки ще зарано говорити, яка ж курсова динаміка нас очікує у вересні, однак можна припустити, що незначними кроками, повільно курсові показники зростатимуть до нових і прогнозованих меж допустимих коливань 41-42 грн/долар та 44-47 грн/євро (нагадаю, що на кінець року в бюджеті закладено курс у 42,1 грн/долар). Головне питання залишається відкритим: коли саме курсові показники досягнуть свого прогнозованого пік", - додав банкір.

Прогноз курсу

Банкір прогнозує, що ситуація на валютному ринку впродовж 12-18 серпня буде такою:

  • Коридори допустимих валютних змін на міжбанку складуть 40,7-41,7 грн/долар та 43,5-45,5 грн/євро, на готівковому ринку - 40,7-42 грн/долар та 43,5-46,5 грн/євро.
  • Крок щоденних курсових змін: до 0,2-0,3 грн (міжбанк), до 0,3-0,5 грн (у комбанках), до 0,5 грн (в обмінних пунктах).
  • Залежно від валюти середня різниця між курсами міжбанку і готівкового ринку складе 0,3-0,5 грн.
  • Середні тижневі курсові відхилення будуть в межах 2% від стартового курсу тижня.