ua en ru

У Києві тестують систему безквиткового проїзду в транспорті: як це працює

У Києві тестують систему безквиткового проїзду в транспорті: як це працює Фото: Оплата проїзду у громадському транспорті (Telegram - KyivCity)

У Києві на деяких автобусних маршрутах тестують систему безквиткового проїзду.

РБК-Україна розповідає, що про це в ефірі телеканалу "Київ" розповів заступник голови КМДА і керівник цифрової трансформації Києва Петро Оленич.

Як працює система безквиткового проїзду

Він зазначає, що функціонал сервісу вже готовий і зараз його тестують на кількох маршрутах "Київпастрансу". Сервіс передбачає, що пасажир може їхати в автобусі без квитка, відбувається самовалідація – людина заходить до застосунку, натиснула, оплатила проїзд та поїхала. При цьому відпадає необхідність у валідаторах.

Петро Оленич зазначає, що систему проходить технічне тестування, але вона вже повністю готова. У столиці вже впроваджують її у промислову, технічну та юридичну експлуатацію.

Також тривають переговори з приватними перевізниками у Києві, щоб вони також підключалися до єдиної міської системи електронних квитків. Наприкллад, так вже зробила "Укрзалізниця" для своїх міських сервісів.

Столичний чиновник наголошує, що система безквиткового проїзду належить окремому підприємству, у якого вже добре налагоджена і юридична, і технічна сторона.

Як скористатися системою безквиткового проїзду

Нагадаємо, новий сервіс для оплати проїзду в громадському транспорті в Києві почали тестувати у травні нинішнього року. Тепер пасажири можуть не шукати валідатор, а оплатити проїзд через застосунок.

Сервіс почали тестувати в трамваях. Для оплати проїзду потрібно:

  • обрати в застосунку опцію "Оплата проїзду"
  • сканувати QR-код на плакаті або наліпці в салоні трамвая
  • сплатити за проїзд транспортною картою, QR-квитком або банківською карткою

Після оплати в застосунку з’являється QR-квиток, який потрібно показати контролеру та, за бажанням, оцінити поїздку.