ua en ru

Камишін розповів, коли очікувати першу зброю, виготовлену іноземними компаніями в Україні

Камишін розповів, коли очікувати першу зброю, виготовлену іноземними компаніями в Україні Фото: міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін (facebook.com/Ukrzaliznytsia)

У 2024 році буде вироблено першу продукцію від західних оборонних компаній, які відкривають свої офіси в Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олександра Камишіна на брифінгу на полях промислово форуму НАТО у Стокгольмі.

"Вони (компанії - ред.) почали з обслуговування, ремонту та інших операцій, потім планують розпочати вже безпосередньо виробництво. Я впевнений, що до кінця року в нас буде більше компаній, які відкриють офіси в Україні. Й наступний рік стане роком, коли ми отримаємо від них першу продукцію", - сказав Камишін.

Він зазначив, що багато західних оборонних компаній уже відкрили офіси в Україні як самостійно, так і в рамках спільного підприємства з українськими компаніями.

"Для нас головне, щоб підприємства приїхали й розпочали локальну діяльність в Україні", - наголосив міністр.

Альянс оборонних індустрій

Нагадаємо, 29 вересня у Києві відбувся перший Міжнародний форум оборонних індустрій (DFNC1). Захід об'єднав 252 компанії із понад 30 країн.

На цьому форумі були присутні виробники танків, артилерії, дронів, боєприпасів, розробники інноваційного програмного забезпечення та власники унікальних складних технологій із держав-партнерів, а також українських державних та приватних підприємств оборонно-промислового комплексу.

У ході форуму президент України Володимир Зеленський оголосив про створення альянсу оборонних індустрій та спецфонду в оборонній сфері. Його наповнять грошима з російських активів та дивідендами від державних оборонних активів.

Загалом до створеного за ініціативи України Альянсу оборонних індустрій уже долучилися 59 іноземних компаній із 23 країн світу.