ua en ru

Кабмін підтримав реорганізацію НАУ: що буде з вишом

Кабмін підтримав реорганізацію НАУ: що буде з вишом Фото: Кабмін підтримав реорганізацію НАУ (nau.edu .a)

Уряд підтримав рішення про реорганізацію Національного авіаційного університету.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на представника Кабміну у Верховній Раді Тараса Мельничука.

Кабмін погодив пропозицію Міністерства освіти і науки щодо реорганізації НАУ.

Заклад мають поділити на державний університет "Київський авіаційний інститут" та Українську державну льотну академію з віднесенням їх до сфери управління Міністерства освіти і науки.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров назвав рішення важливим для розвитку українського авіапілотування, виробництва дронів, розвитку defense-tech та нацбезпеки України.

"Під час війни всі мають працювати на підвищення обороноздатності держави. НАУ мав стати центром розвитку авіапілотування та розробки БПЛА. Але університет не показав ефективності", - написав він.

Міністр зазначив, що держава не побачила жодного БПЛА, розробленого спеціалістами університету, від початку повномасштабної війни. До того ж, постійні скарги студентів на керівництво та скандали з незаконним відчуженням земель університету під будівництво негативно впливали на навчальний процес та відверто демотивували молодь.

Зазначається, що МОН багато разів отримувало листи від колективу Льотної академії Національного авіаційного університету міста Кропивницьке з проханням відокремити їхній заклад від НАУ. Льотна академія має цехи з виробництва дронів, які можуть працювати на нашу обороноздатність, але під керівництвом іншого ЗВО їхні можливості обмежені.

Тепер освітні заклади матимуть нових керівників та стануть центрами, де створюватимуть технології перемоги. Вони будуть проактивними, інноваційними та готовими оперативно реагувати на запити суспільства й держави.

При цьому студенти та викладачі продовжують працювати й навчатися. Реорганізація не змінить умов праці або рівня зарплат викладачів, а студенти надалі здобуватимуть знання в Київському авіаційному інституті та Українській державній льотній академії.

Федоров повідомив, що Київський авіаційний інститут матиме наглядову раду з розширеними повноваженнями. Рада контролюватиме витрачання коштів закладу, систему освіти, призначення ректорів та деканів під час трансформації університету. До Ради доєднаються представники бізнесу, держорганів усіх рівнів, місцевого самоврядування та випускники НАУ.

Реорганізація НАУ

Про реорганізацію університету почали говорити наприкінці вересня. Тему підняли через низку проблем в навчальному закладі. Зокрема, керівництво НАУ звинувачують у тому, що у виші не змогли розробити жодного безпілотника з початку повномасштабної війни.

НАУ планують розділити на Державний університет "Київський авіаційний інститут" і Українську державну льотну академію у Кропивницькому.

Заклади мають стати ключовими центрами розвитку авіаційної галузі в Україні щодо підготовки пілотів, розробки нових дизайнів і введення в експлуатацію інноваційних дронів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.