ua en ru

Ізраїль, після початку війни, повернувся до колишнього проактивного підходу, - експерт

Ізраїль, після початку війни, повернувся до колишнього проактивного підходу, - експерт Ілюстративне зображення (Getty Images)

Ізраїль вирішив повернутись до стратегії, яку він сповідував багато років. Відтепер Тель-Авів не "реагує", а "ініціює".

Про це розповів політолог, професор Університету Бар-Ілан Хеєв Ханін в матеріалі РБК-Україна "Рік після атаки ХАМАС. Як Ізраїль веде війну проти терористів і що буде далі".

"Зараз, як ви бачите, в ізраїльському керівництві прийнято рішення повернутися до колишнього підходу, який багато років воно сповідувало - про те, що дії мають бути не реактивні, а проактивні. Тобто, потрібно не реагувати на те, що ми маємо, а ініціювати процес", - розповів Ханін.

За словами експерта, Ізраїль й раніше завдавав авіаудари по військових цілях ворога, втім, сьогодні атаки стали масованішими. Зокрема він нагадав про те, що: Тель-Авів ліквідував керівництво "Хезболли";

Операція в Секторі Газа

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили напад на Ізраїль, в результаті якого загинуло більше тисячі людей, а сотні потрапили в заручники. У відповідь Ізраїль розпочав військову операцію проти терористів у секторі Газа.

Невдовзі ХАМАС звільнив приблизно 120 заручників в обмін на звільнення палестинських в'язнів. ООН підтвердила випадки сексуального насильства над жінками під час нападу.

Федеральне бюро розслідувань (ФБР) та Міністерство внутрішньої безпеки США попередили, що наближення річниці теракту, а також загострення ситуації на Близькому Сході можуть призвести до нових актів насильства з боку екстремістських угруповань.

Тим часом військовий експерт Ігаль Левін розповів, як змінився бойовий потенціал ХАМАСу після початку війни.