ua en ru

В ISW назвали причину обмежених можливостей України захистити власну енергоінфраструктуру

В ISW назвали причину обмежених можливостей України захистити власну енергоінфраструктуру Фото: Україна потерпає від нестачі ракет для західних систем ППО (Getty Images)

Серйозний дефіцит критично важливих ракет для систем протиповітряної оборони перешкоджає здатності Сил оборони захистити свою критично важливу інфраструктуру від атак з боку Російської Федерації.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Виконавчий директор енергетичного підприємства ДТЕК Дмитро Сахарук в інтерв'ю Kyiv Post заявив, що на кожну ракету-перехоплювач Повітряних сил для захисту від російських ударів по енергосистемі, військові агресора мають від п'яти до шести ракет для запуску по Україні.

За його словами, якщо Росія запустить по будь-якій цілі в Україні 10 ракет, Силам оборони потрібно буде відповісти щонайменше 12 ракетами ППО для ефективного захисту від атаки.

Сахарук підкреслив, що велика різниця між необхідним та фактичним співвідношенням українських засобів ППО й атакуючих російських ракет означає, що нестача ракет-перехоплювачів унеможливлює прикриття об'єктів енергосистеми, які Україна вже відремонтувала або ремонтує.

У звіті ISW також зазначили, що кампанія повітряних ударів Росії по енергосистемі України вже наклала серйозні обмеження на потужності з виробництва електроенергії у країні.

"Російські війська змогли використати нестачу сучасних західних систем ППО для максимального пошкодження енергетичних потужностей країни впродовж 2024 року", - йдеться у звіті Інституту вивчення війни.