ua en ru

Хунта в Нігері заявляє, що відкрита для переговорів

Хунта в Нігері заявляє, що відкрита для переговорів Фото: лідер перевороту в Нігері Омар Чіані (twitter.com/AlSuraEnglish)

Лідери бунтівників у Нігері заявили про свою готовність до врегулювання регіональної кризи, спричиненої військовим переворотом у країні.

Про це передає РБК-Україна, посилаючись на Reuters.

Ініціативи хунти про дипломатію пролунали після того, як США та РФ закликали до мирного вирішення ситуації.

Нігерійські бунтівники висловилися про готовність до переговорних процесів у вівторок.

Перед цим західні держави та демократичні африканські уряди закликали лідерів перевороту поновити на посаді поваленого президента Мохаммеда Базума, якого бунтівники утримували під вартою з 26 липня. Втім, хунта відмовилася від таких кроків і раніше відкидала спроби переговорів.

За словами призначеного бунтівниками прем'єр-міністром Алі Махамана Ламіна Зейна, "ми перебуваємо в процесі переходу", та "підтвердили нашу готовність залишатися відкритими та вести переговори з усіма сторонами, але ми наполягали на необхідності незалежності країни".

Таку заяву він зробив після поїздки на зустріч із президентом Чаду Махаматом Дебі, який також організував переворот у своїй країні у 2021 році.

Переворот у Нігері та його наслідки втягнули міжнародні держави зі стратегічними інтересами у регіоні.

Так, представниця Пентагону Сабріна Сінгх заявила, що адміністрація президента США Джо Байдена прихильна до дипломатичного рішення. Чиновниця також зауважила, що Нігер є партнером, якого Штати не хочуть втрачати.

Додамо, що Сінгх відмовилася назвати захоплення влади переворотом, але сказала - це "виразно схоже на спробу державного перевороту".

Як заявив тимчасовий президент Малі Ассімі Гойта у своєму Twitter (зараз називається X), російський диктатор Володимир Путін у розмові у вівторок з воєначальником Малі про кризу в Нігері "наголосив на важливості мирного врегулювання ситуації".

Переворот у Нігері

У Нігері охорона президента Базума наприкінці липня взяла його в заручники, та оголосила про повалення уряду, а керівник президентської гвардії Абдурахман Чіані проголосив себе новим лідером країни.

Країни Західної Африки (блок ECOWAS) 31 липня пригрозили бунтівникам вторгненням у разі, якщо ті не відпустять президента за 7 днів. Проте хунта їхню умову не виконала.

У Нігері військові заявили у розмові із заступником держсекретаря США Вікторією Нуланд під час її візиту до країни, що вб'ють захопленого у заручники президента Базума, якщо сусідні країни спробують здійснити військове втручання з метою відновлення його правління.

Західноафриканські лідери 10 серпня за підсумками зустрічі наказали активувати резервні сили для можливого використання проти бунтівників у Нігері.

Докладніше про державний переворот у Нігері можете дізнатися у матеріалі РБК-Україна.