ua en ru

Графіки можуть повернутись: у Міненерго попросили економити електроенергію наступного тижня

Графіки можуть повернутись: у Міненерго попросили економити електроенергію наступного тижня Ілюстративне фото: у Міненерго попросили економити електроенергію наступного тижня (Getty Images)

Через спекотну погоду графіки відключень електроенергії можуть повернути вже наступного тижня.

Про це заявила заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук, повідомляє РБК-Україна з посиланням на ефір телемарафону.

"Дійсно, очікуємо ріст споживання на наступному тижні. Ми очікуємо, що погода буде достатньо жаркою практично по всій території України, і це, без сумніву, призведе до того, що споживання зросте, як побутовими споживачами, так і бізнесом", - зауважила Гринчук.

За її словами, сьогодні, 18 серпня, обмежень з електроенергією не буде. Але вже від завтра "Укренерго" буде діяти виходячи із ситуації зі споживанням.

"Якщо вийде нам своїми силами - за допомогою імпорту, залучення аварійної допомоги - покривати споживання то тоді графіки, звісно, застосовуватись не будуть. Якщо ж ні - для того, щоб збалансувати систему, є ймовірність застосування на наступному тижні графіків", - розповіла вона.

Гринчук також зауважила, що українців просять на наступному тижні економно використовувати електроенергію у пікові години - вранці та ввечері.

Що передувало

Після того, як навесні Росія завдала ударів по кількох енергетичних об'єктах в Україні, було введено графіки відключення електроенергії. Однак останнє обмеження електропостачання відбулося 29 липня, що було пов'язано зі спекотною погодою, яка тривала кілька тижнів, а також зупинкою кількох енергоблоків АЕС для ремонту.

Як раніше розповідала Гринчук, повернення жорстких графіків відключення світла в Україні поки не прогнозуються, навіть, якщо буде спекотно так, як у липні. Але на це можу вплинути потенційні російські обстріли енергетики.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.