ua en ru

Голови МЗС 27 країн ЄС узгодили місію на кордоні Вірменії та Азербайджану: що відомо

Голови МЗС 27 країн ЄС узгодили місію на кордоні Вірменії та Азербайджану: що відомо Фото: місію ЄС на кордоні Вірменії та Азербайджану узгоджено 17 жовтня (Getty Images)

Міністри закордонних справ 27 країн Євросоюзу погодили громадянську місію для розв'язання проблем на кордоні між Вірменією та Азербайджаном.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Ради ЄС, поширену у понеділок, 17 жовтня у Брюсселі.

"Сьогодні Рада прийняла рішення направити до 40 експертів ЄС вздовж вірменської сторони міжнародного кордону з Азербайджаном з метою моніторингу, аналізу та звітності щодо ситуації в регіоні", - наголошується в ньому.

ЄС наголошує, що рішення про створення громадянської місії в регіон було прийняте після зустрічі 6 жовтня у Празі між лідерами Азербайджану, Вірменії, Франції та голови Євроради і "спрямоване на сприяння відновленню миру та безпеки в цьому районі, зміцненню довіри та делімітації міжнародного кордону між двома державами".

"Направлення ЄС до 40 експертів ЄС зі спостереження вздовж міжнародного кордону Вірменії з Азербайджаном буде спрямовано на зміцнення довіри у нестабільній ситуації, яка ставить під загрозу життя людей і ставить під загрозу процес врегулювання конфлікту. Це ще один доказ повної прихильності ЄС сприянню кінцевій меті досягнення стійкого миру на Південному Кавказі", - заявив голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель.

Відомо, що експерти з моніторингу будуть тимчасово направлені зі складу Місії Спостерігачів Європейського Союзу у Грузії (МСЄС у Грузії).

"МСЄС робить оперативні кроки, щоб не вплинути на її можливості моніторингу в Грузії", - йдеться у повідомленні.

При цьому моніторингова місія матиме тимчасовий характер і "не триватиме понад два місяці".