ua en ru

Голова НБУ зробив заяву щодо курсу гривні до долара після переговорів з МВФ

Голова НБУ зробив заяву щодо курсу гривні до долара після переговорів з МВФ Фото: голова НБУ Андрій Пишний (facebook.comNationalBankOfUkraine)

Національний банк України буде рухатися до більшої гнучкості курсу гривні до долара. Водночас контроль за курсом зберігатиметься, а коливання будуть помірними.

Про це завив голова НБУ Андрій Пишний, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його публікацію у Facebook.

"Обмінний курс і надалі виконуватиме функцію поглинача шоків та допомагатиме економіці пристосовуватися до внутрішніх та зовнішніх змін", - сказав Пишний.

За його словами, політика НБУ у поєднанні з керованою гнучкістю і надалі запобігатиме надмірним коливанням та втраті контролю за інфляційними та курсовими очікуваннями.

"Також рухаємося в напрямі валютної лібералізації відповідно до Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування", - додав голова НБУ.

Місія МВФ

Нагадаємо, місія МВФ працювала у Києві з 4 по 10 вересня. За підсумками було ухвалено рішення схвалити виділення чергового траншу Україні за програмою на 15,6 млрд доларів. Остаточне рішення ухвалить Рада директорів МВФ приблизно за місяць.

Перед початком роботи місії агентство Bloomberg повідомляло, що МВФ підштовхуватиме Київ до більш швидкої девальвації гривні.

За підсумками роботи місії у МВФ заявили, що "обмінний курс має продовжувати діяти як амортизатор і підлаштовуватися під ринкові основи, тим самим допомагаючи захистити зовнішню стабільність".

МВФ вважає, що офіційний курс гривні до долара, який встановлює НБУ, де-факто є фіксованим, незважаючи на те, що де-юре валютний курс є плаваючим.

З жовтня 2023 року курс долара зріс на 12,5% до 41,1 грн/долар.