ua en ru

Глави МЗС країн НАТО обговорять вступ України до альянсу

Глави МЗС країн НАТО обговорять вступ України до альянсу Фото: генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг (Віталій Носач, РБК-Україна)

Міністри закордонних справ країн НАТО обговорять перспективи вступу України до альянсу. Засідання відбудеться сьогодні, 1 червня, в Осло.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву генсека НАТО Єнса Столтенберга перед зустріччю.

Він зазначив, що протягом останніх місяців члени НАТО та партнери надали Україні безпрецедентний рівень підтримки і підтримала її прагнення приєднатися до альянсу.

"Ми також обговоримо прагнення України до членства, і всі члени альянсу погоджуються, що двері НАТО відкриті для нових членів. Усі члени альянсу також погоджуються, що Україна стане членом альянсу", - сказав генсек.

При цьому Столтенберг наголосив, що "Москва не має права вето проти розширення НАТО". Водночас, за словами генсека, пріоритетом наразі залишається допомога Україні та її перемога у війні.

"Треба зробити так, щоб Україна перемогла у цій війні. І коли війна закінчиться, ми маємо забезпечити, щоб історія не повторилася, щоб ця модель російської агресії проти України справді припинилася, а отже, ми повинні мати рамки для забезпечення гарантій безпеки України після закінчення війни", - додав Столтенберг.

Що цьому передувало

Нагадаємо, у липні цього року у Вільнюсі пройде саміт країн НАТО. Україна очікує, що альянс підтвердить свою підтримку і ухвалить політичне рішення - надасть графік вступу до НАТО та чіткий алгоритм дій.

Крім того, Україна хоче гарантій безпеки від НАТО і відкидає альтернативні варіанти членства. Західні ЗМІ повідомляли, що партнери хочуть запропонувати Україні модель гарантій безпеки на зразок тієї, яку має Ізраїль, а головним гарантом можуть стати США.

Детальніше про очікування України від саміту НАТО - читайте у матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.