ua en ru

Франція та Польща посперечалися через боєприпаси для України, - Politico

Франція та Польща посперечалися через боєприпаси для України, - Politico Фото: Франція та Польща посперечалися через боєприпаси для України (Getty Image)

Франція та Польща посперечалися, оскільки посли не змогли врегулювати питання щодо того, хто має отримати спільні контракти ЄС на купівлю боєприпасів для України - лише місцеві фірми чи також країни, які не входять до блоку.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

Посли ЄС намагалися вийти з глухого кута щодо реалізації плану спільної закупівлі боєприпасів для України. Ідея полягає в тому, що країни ЄС об’єднаються і візьмуть гроші зі спільного бюджету, щоб допомогти доставити Києву до 1 млн снарядів протягом наступного року.

Незважаючи на те, що лідери ЄС схвалили цю схему і навіть виділили 2 мільярди євро на її фінансування, країни з тих пір зіткнулися з розбіжностями щодо того, як витратити 1 млрд євро, виділений на спільні контракти.

Основний момент суперечки полягає в тому, наскільки обмежити гроші для виробників з ЄС і чи включати компанії з таких країн, як США та Британія. Франція хоче зберегти гроші в межах блоку, чим дратує деяких своїх співвітчизників з ЄС.

За словами трьох дипломатів, посол Франції в ЄС звинуватив свого польського колегу в тому, що він звинуватив Париж у пресі у перешкоджанні остаточній угоді. Французький чиновник зазначив, що Париж просто прагматичний, додавши, що країни ЄС вже погодилися витратити інший 1 млрд євро на відшкодування за придбання боєприпасів Україні. Польський чиновник відповів, що Франція лише ускладнює поточні переговори.

Зрештою втрутилась Швеція, яка зараз головує в ЄС. Шведські офіційні особи запропонували оновлену угоду. Компромісний документ обмежив майбутні контракти "економічними операторами, заснованими в Союзі та Норвегії", але він містив рядок про те, що директива не повинна створювати прецедент.

Деякі дипломати вважали, що новий текст надто рухається у французькому напрямку, тоді як інші нарікали, що він відкриває нові питання про те, які компанії чи субпідрядники мають бути залучені.

Тепер переговори, швидше за все, продовжаться наступного тижня, а це означає, що міністри закордонних справ ЄС не матимуть угоди під час зустрічі в понеділок у Люксембурзі. Тому видання прогнозує заяви щодо триваючих затримок.