ua en ru

На фоні війни в Україні Литва вирішила призивати юнаків в армію відразу після школи

На фоні війни в Україні Литва вирішила призивати юнаків в армію відразу після школи Ілюстративне фото: Литва вирішила мобілізувати юнаків відразу після школи (Getty Images)

Литовський парламент підтримав пакет законів про реформу військової служби у країні. Тепер молоді люди зобов'язані будуть проходити військову службу одразу після закінчення школи.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Delfi.

Також у новій реформі вказано, що молоді люди повинні будуть проходити медичний огляд у віці 17 років. Законопроект був підтриманий 85 голосами "за", 3 - "проти" і 14 - "утрималися".

Раніше міністерство національної оборони Литви підготувало пропозицію, яка передбачала альтернативні варіанти служби для студентів вищих навчальних закладів. Однак ця ідея викликала рішучий опір з боку освітянської спільноти та деяких молодіжних організацій Литви.

У новому законопроекті відмовилися від ідеї включення нинішніх студентів до призовних списків і вирішили призивати молодих людей одразу після закінчення навчання. Вони отримають повідомлення про призов до армії у віці 17 років, коли пройдуть медичну комісію.

Після призову молоді люди не зможуть вступити до вищих навчальних закладів, доки не завершать військову службу.

Юнаки проходитимуть медичну комісію вже у 2025 році, а з 2026 року, коли реформа призову набуде чинності, вони вже можуть бути включені до призовних списків. Ті, хто не буде призваний до армії через проблеми зі здоров'ям, зможуть вступити до вищих навчальних закладів.

"Ми засвоїли урок, що принцип універсальної оборони повинен починатися з розширення наших збройних сил і переходу до загальної військової повинності. Уроки України чітко показують нам, що вся країна повинна боротися проти набагато більшого супротивника, інакше неможливо встояти. Я радий, що на розгляд Сейму було внесено справді збалансовану реформу", - заявив депутат-консерватор Паулюс Саударгас.

Раніше РБК-Україна розповідало, що Велика Британія розглядає варіанти повернення до системи загального військового обов'язку для молоді.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.