ua en ru

Фаріон померла у лікарні

Фаріон померла у лікарні Фото: Ірина Фаріон (Getty Images)

Ірина Фаріон сьогодні, 19 липня, померла у лікарні. Громадська діячка і екс-нардепка знаходилася у медустанові із пораненнями у важкому стані після замаху.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на мера Львова Андрія Садового і голову Львівської ОВА Максима Козицього.

"Дуже прикро, але, попри всі зусилля медиків, врятувати Ірину Фаріон не вдалося", - зазначив чиновник.

Він також висловив щирі співчуття рідним, близьким та учням Фаріон.

"Пошуки нападника ще тривають", - додав Козицький.

Інформацію про смерть Фаріон у лікарні підтвердив міський голова Львова. Він також зазначив, що медики "зробили все можливе, але поранення було несумісне з життям".

"Громада Львова висловлює щирі співчуття родині та всім, хто її знав і любив. Це дуже страшно і жахливо", - йдеться в заяві мера у Telegram.

Садовий також висловив вдячність правоохоронним органам, які "активно працюють" над пошуком і затриманням підозрюваного у замаху.

"Замовник також має бути відомим і нести повну відповідальність", - наголосив він.

Реакція на загибель Фаріон

Мер Києві Віталій Кличко у своєму Telegram відреагував на загибель Фаріон після замаху. Він розцінив її вбивство як "провокація та виклик".

"Насильство - не методи боротьби з опонентами і тими, хто мислить інакше. Вбивство Ірини Фаріон - це провокація і виклик. Правоохоронній системі, демократії і стабільності в країні. І повинне бути розслідуване оперативно і відкрито для громадськості", - зазначив столичний мер.

Мер Івано-Франківська Руслан Марцинків зазначив, що Фаріон "ніколи не боялась піднімати гострі питання мови, бо твердо знала, що без мови нема народу".

"На превеликий жаль, Ірина Фаріон померла! Страшно, коли так зухвало забирають життя людини, яка так палко відстоювала українську мову, була патріоткою нашої Держави і просто хорошою колегою у Верховній Раді", - написав він в Telegram.

Мер Франківська також додав, що винуватець "має бути справедливо покараний".

Замах на Фаріон

Нагадаємо, ввечері 19 червня стало відомо, що у Фаріон стріляв невідомий, коли вона знаходилася біля свого будинку у Львові. Вона зазнала поранення в область голови.

Додамо, що на замах відреагував президент Володимир Зеленський. Він розповів, що про інцидент та пошуки нападника вже доповідають міністр внутрішніх справ Ігор Клименко та керівник СБУ Василь Малюк.

Так, поліція наразі займається розшуком нападника. Більш детально про замах - у матеріалі РБК-Україна.

Також ми писали про те, хто така Ірина Фаріон, та про її життєвий шлях від комуністки 80-х до націоналістки та борця за українську мову.