ua en ru

Єврорада запропонувала збільшити Європейський фонд миру для допомоги Україні

Єврорада запропонувала збільшити Європейський фонд миру для допомоги Україні Фото: Єврорада запропонувала збільшити Європейський фонд миру для допомоги Україні (Getty Images)

Лідери країн Євросоюзу пропонують збільшити фінансування Європейського фонду миру. Його використовують для допомоги Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу Євроради.

У висновках за підсумками першого дня саміту Євроради сказано, що держави ЄС продовжать задовольняти нагальні військові та оборонні потреби України.

"Європейська рада наполягає на важливості своєчасної, передбачуваної та сталої військової підтримки України, зокрема через Європейський фонд миру та Місію військової допомоги ЄС, а також через пряму двосторонню допомогу з боку держав-членів", - наголошують лідери.

Також глави держав наголосили на необхідності прискорити постачання ракет і боєприпасів, зокрема в рамках ініціативи з постачання мільйона артилерійських боєприпасів, і надати Україні більше систем протиповітряної оборони.

"Європейська рада пропонує активізувати роботу щодо реформування Європейського фонду миру та подальшого збільшення його фінансування, спираючись на пропозицію високого представника (глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля - ред.)", - додають вони.

Європейська рада також обговорила майбутні зобов'язання ЄС у сфері безпеки перед Україною. Вона запропонував Боррелю та державам-членам продовжити роботу над цим питанням.

Європейський фонд миру

Нагадаємо, раніше Боррель запропонував щорічно виділяти по 5 млрд євро протягом наступних чотирьох років для підтримки України за допомогою Європейського фонду миру.

З цих коштів Брюссель хоче допомогти країнам-членам ЄС покрити свої витрати на закупівлю та передачу Україні такого озброєння, як боєприпаси, ракети та танки.