ua en ru

Імпорт зерна з України. Єврокомісія закликала три країни ЄС до конструктивності

Імпорт зерна з України. Єврокомісія закликала три країни ЄС до конструктивності Фото: Єврокомісія закликала три країни ЄС до конструктивності через ембарго на імпорт зерна з України (Getty Images)

Єврокомісія закликала Польщу, Угорщину та Словаччину до конструктивності після того, як вони в односторонньому порядку заявили, що продовжать заборону на імпорт зерна з України, попри рішення ЄС про припинення дії заборони.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

"Ми знаємо про заяви деяких держав-членів щодо односторонніх заходів. Наразі важливо, щоб усі країни працювали в дусі компромісу і вели конструктивну взаємодію", - заявила представниця Єврокомісії.

Вона зазначила, що Єврокомісія зосереджена на запровадженні нової системи для імпорту українського зерна.

"Наразі ми зосереджені на тому, щоб ввести в дію і змусити працювати нову систему, про яку щойно було оголошено", - сказала представниця ЄК, додавши, що в понеділок відбудеться зустріч із представниками всіх зацікавлених країн ЄС, яка дасть можливість обговорити це питання детальніше.

Ембарго на імпорт зерна з України

Україна була одним із провідних світових експортерів зерна до того, як 2022 року вторгнення Росії скоротило її можливості з доставки сільськогосподарської продукції на світові ринки через порти Чорного моря. Відтоді українські фермери покладаються на експорт зерна через сусідні країни.

Однак наплив зернових і олійних культур у сусідні країни вплинув на доходи місцевих фермерів і призвів до того, що уряди заборонили імпорт сільськогосподарської продукції з України.

У травні ЄС, щоб запобігти одностороннім діям окремих країн, запровадив власну заборону на імпорт з України в сусідні країни. Згідно із забороною ЄС, Україні дозволялося експортувати продукцію через ці країни за умови, що вона продаватиметься в інших країнах.

У п'ятницю ЄС дозволив скасувати цю заборону після того, як Україна пообіцяла вжити заходів щодо посилення контролю за експортом до сусідніх країн. У той же день Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про збереження власних обмежень на імпорт українського зерна, попри рішення Єврокомісії.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.