ua en ru

ЄС виділить додаткові 160 млн євро Україні для підтримки енергобезпеки

ЄС виділить додаткові 160 млн євро Україні для підтримки енергобезпеки Фото: Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії (Віталій Носач, РБК-Україна)

Європейський союз (ЄС) виділить Україні 160 млн євро (178,74 млн доларів) для підтримки енергетичної безпеки України напередодні зими. Частина суми буде надана із заморожених російських активів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на президента Європейської комісії (ЄК) Урсулу фон дер Ляєн під час пресконференції у Брюсселі.

За словами президента ЄК, Україна, від початку повномасштабного вторгнення, вже отримала щонайменше 2 млрд євро (2,23 млрд доларів) підтримки для енергетичної безпеки.

Серед додаткових 178,74 млн доларів, які були оголошені сьогодні:

  • 60 млн євро (67,03 млн доларів) будуть направлені на підтримку притулків й обігрівачі;
  • 100 млн євро (111,71 млн доларів) заморожених російських активів буде спрямовано на ремонтні роботи та відновлювальні джерела енергії

"Мета полягає в тому, щоб задовольнити нагальні потреби населення, одночасно роблячи енергосистему України стійкішою в довгостроковій перспективі. Загалом Україні потрібно 17 гігаватів потужності на цю зиму", - пояснила вона.

Ситуація зі світлом в Україні

Сьогодні наша енергосистема відновлюється після дев’яти масштабних атак з боку росіян від початку поточного року, а на енергооб’єктах тривають аварійні та планові ремонти.

Тим часом Центр протидії дезінформації оприлюднив кілька можливих сценаріїв ситуації зі світлом в Україні в осінньо-зимовий період. Згідно з "оптимістичним" сценарієм українці матимуть енергопостачання протягом 12 годин на добу.