ua en ru

ЄС має призначити відповідальну особу для контролю за санкціями проти РФ, - Литва

ЄС має призначити відповідальну особу для контролю за санкціями проти РФ, - Литва Фото: міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс (Getty Images)

ЄС має розглянути питання щодо призначення постійного уповноваженого з нагляду за розробкою та застосуванням санкцій, щоб їх можна було ефективно використати проти РФ.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву міністра закордонних справ Литви Габріелюса Ландсбергіса, яку приводить The Guardian.

Міністр розчарований кількістю винятків із санкцій проти РФ.

"Іноді ми настільки відступаємо, що можемо назвати це діркою в кораблі, яка може потопити корабель", - додав Ландсбергіс.

Він послався на відступи від санкцій, запроваджених у вересні щодо вугілля, цементу та деревини, на тій підставі, що вони були пов'язані із захистом продовольчої безпеки. За його словами, необхідно дати чіткіше пояснення цим відступам.

"У деяких випадках може бути зв'язок, але коли ми говоримо про цемент, вибачте, я не можу знайти зв'язок із продовольчою безпекою", - додав міністр.

Хоча офіційних осіб ЄС було призначено для перевірки того, як застосовуються санкції, Ландсбергіс стверджував, що санкції стають настільки важливими для єдиного ринку ЄС, що доведеться піти далі та зробити санкційну політику політичним портфелем.