ua en ru

Єрмак передав раднику Байдена дані розвідки про плани росіян

Єрмак передав раднику Байдена дані розвідки про плани росіян Фото: Андрій Єрмак, керівник ОП (t.me/ermaka2022)

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак провів телефонну розмову з радником президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на його Telegram-канал.

За його словами, було обговорено актуальну ситуацію на фронті, оборонні та наступальні дії української армії, а також актуальні потреби українських підрозділів у різних видах озброєння.

Окрім цього Єрмак передав Саллівану інформацію української розвідки щодо планів російських військових.

"Висловив подяку США за надання нового пакету допомоги для української інфраструктури та енергетики. Також подякував Президенту Джозефу Байдену, його команді, обом палатам Конгресу та всьому американському народові за незмінно потужну підтримку нашої держави в боротьбі з агресором, який становить загрозу для всіх у світі", - написав Єрмак.

Варто нагадати, що сьогодні президент Володимир Зеленський заявив, що російські окупанти можуть роздумувати над вчиненням терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій АЕС.

Теракт на Каховській ГЕС

На доповіді також розглядалася тема російського теракту на Каховській ГЕС. За словами президента, наша розвідка та СБУ зібрали нові докази того, як окупанти здійснили підрив дамби та інших споруд ГЕС. Він підкреслив, що це був абсолютно свідомий та прорахований злочин на станції, яка була під повним контролем загарбників.

При цьому Україна ще минулого року попереджала світ, що країна-агресор готує такий теракт - попереджала тоді, коли отримала першу підтверджену інформацію про мінування ГЕС.

Ситуація на Запорізькій АЕС

Нещодавно начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що окупанти додатково замінували Запорізьку АЕС. Так, вони замінували басейн-охолоджувач, у разі підриву якого "будуть значні проблеми".

Військовий експерт вважає, що загарбники через страх перед українським контрнаступом можуть підірвати басейн-охолоджувач реакторів на станції, а після цього почати шантажувати Україну.

Додамо, що після підриву Каховської ГЕС ризики для атомної станції зросли. Адже знищення росіянами греблі створило загрозу безпеці функціонування ЗАЕС через зниження рівня води у ставку-охолоджувачі.

У зв'язку з цим 15 червня ЗАЕС інспектував гендиректор МАГАТЕ Рафоель Гроссі. Він констатував, що рівень води залишається на достатньому рівні, щоб станція могла підтримувати безпеку "певний час".

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.