ua en ru

Ердоган закликав Швецію вжити заходів проти тероризму задля підтримки членства в НАТО

Ердоган закликав Швецію вжити заходів проти тероризму задля підтримки членства в НАТО Фото: президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган (Getty Images)

Туреччина ухвалить рішення про ратифікацію заявки Швеції на вступ до НАТО залежно від співпраці зі Стокгольмом у боротьбі з тероризмом.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Ердоган, який понад рік затримував ратифікацію заявки Швеції на вступ до НАТО, несподівано погодився після саміту альянсу у Вільнюсі надіслати її до парламенту Туреччини, коли законодавчий орган збереться в жовтні.

"Графік роботи турецького парламенту визначатиме процес ратифікації членства Швеції в НАТО. На користь Швеції буде, якщо вона зробить конкретні кроки по боротьбі з терористичними організаціями і з видачі терористів", - заявив Ердоган.

Вступ Швеції до НАТО

Швеція і Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО торік у відповідь на вторгнення Росії в Україну, відмовившись від політики військового неприєднання, яка тривала протягом усієї холодної війни. Фінляндія швидко вступила до альянсу, проте Туреччина та Угорщина відмовилися ратифікувати заявку Швеції.

Анкара звинувачує Стокгольм у тому, що він занадто мало робить для боротьби з тими, кого Туреччина вважає терористами, в основному з членами забороненої Робітничої партії Курдистану (РПК) і угруповання, яке Анкара звинувачує в організації невдалого перевороту 2016 року, і екстрадиція є ключовим каменем спотикання.

Нещодавно вищий суд Швеції заблокував екстрадицію двох турецьких громадян, які, на думку Анкари, входять до складу терористичного угруповання.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.